Публікація

Місцевий індекс прав людини посилює правову спроможність громад

17 грудня 2018 року Українська Гельсінська спілка з прав людини спільно з Мережею правового розвитку за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя» та Програми USAID «Права людини в дії» провели публічне обговорення «Місцевий індекс прав людини: інноваційний інструмент посилення правової спроможності громади».

Захід мав за мету представити Місцевий індекс прав людини (МІПЛ) – унікальний, об’єктивний та ефективний інструмент оцінки реалізації прав людини органами місцевого самоврядування з урахуванням реальних потреб через механізм громадського моніторингу, експертної підтримки та навчання для представників місцевої влади та громадськості.

Протягом 2018 року Українська Гельсінська спілка з прав людини та Мережа правового розвитку за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя» та в рамках Програми USAID «Права людини в дії» провела більше 30 моніторингів у всіх регіонах України.

Результати пілотування свідчать, що інструмент МІПЛ може бути ефективно застосовано в усіх населених пунктах, зокрема тих, що розташовані поряд з зоною збройного конфлікту. Він сприяє  кращій реалізації прав людини у всіх типах громад, допомагає співпраці між органами влади та громадськістю.

Під час заходу продемонстровано методологію, інструментарій, результати пілотування МІПЛ та запропоновано перспективи його подальшого застосування.

Під час обговорення висловлювалися оцінки процесу впровадження Місцевого індексу прав людини. Ось деякі з них.

Олександр Павліченко, фото Євгена Полтенка

Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини: «Децентралізація наразі є вдалою реформою, однак її впровадження варто контролювати з позицій поваги до прав людини. Місцевий індекс є якісним продуктом УГСПЛ у цьому напрямі, корисним державі і суспільству».

Оксана Ситницька, заступниця міського голови м. Острог: «За результатами моніторингу Острозька міськрада отримала ряд рекомендацій. Ми сприйняли їх як ресурс щодо покращення діяльності, як погляд зі сторони. Вже за три місяці з часу отримання звіту у нас є гарна динаміка впровадження цих порад у життя міста». Презентація доступна за посиланням.

Проф. Андрій Галай, координатор Місцевого індексу прав людини

Проф. Андрій Галай, координатор Місцевого індексу прав людини: «Індекс для нашої великої команди розробників, моніторів, зацікавлених представників влади і громадськості став позитивною Скринею Пандори. Кожний новий захід додає більше ресурсів і можливостей для покращення врядування як у мирних, так і у постраждалих від війни населених пунктах».

Презентація доступна за посиланням.

Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини, та Програми USAID «Нове правосуддя».. 

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: