Публікація

Курс «Вивчаючи міжнародне гуманітарне право» може  офіційно викладатися в школах

В лютому 2024 року курс «Вивчаючи міжнародне гуманітарне право»  отримав гриф  Міністерства освіти та науки України і  може офіційно викладатися в школах. Це результат роботи великої команди експертів, методистів, викладачів інститутів післядипломної педагогічної освіти та вчителів: їм вдалося поєднати досвід теорії з міжнародного гуманітарного права (МГП) та вдало підібрати форми і методи роботи.

Навчальна програма курсу за вибором «Вивчаючи міжнародне гуманітарне право» для 10-12 класів закладів загальної середньої освіти рішенням експертної комісії з громадянської освіти та правознавства від 08 лютого 2024 року (протокол № 1) отримала гриф «Схвалено для використання в освітньому процесі», який зареєстрований у Каталозі надання грифів навчальній літературі та навчальним програмам за № 4.0015-2024.

Автори курсу: 

  • Тимур Короткий, віце-президент Української асоціації міжнародного права, радник президента Товариства Червоного Хреста України з міжнародного гуманітарного права, провідний науковий співробітник Державної наукової установи «Інститут інформації, безпеки і права Національної академії правових наук України», к. ю. н., доцент 
  • Ірина Костюк, методистка кабінету координації впровадження НУШ і моніторингу Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, вчитель-методист 
  • Раїса Євтушенко, головний спеціаліст відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин Міністерства освіти і науки України
  • Олександра Козорог, експертка з освіти у сфері прав людини Української Гельсінської спілки з прав людини, викладання МГП, методистка.
  • Наталія Хендель, дослідниця Женевської академії міжнародного гуманітарного права та прав людини, к. ю. н., доцентка 
  • Тетяна Ремех, завідувачка відділу суспільствознавчої освіти Інституту педагогіки НАПН України, експертка та тренерка освітніх програм, к. пед. н., старший дослідник, вчитель-методист

Пропонований курс може вивчатись в 10–12 класі як курс за вибором учнів, факультативний курс або в якості окремих тематичних модулів у предметах «Захист України» (10–11 клас), «Правознавство» (10–11 клас, профільний рівень) та інтегрованому курсі «Громадянська освіта» (10 клас, рівень стандарту). Матеріали курсу можуть бути використані в роботі гуртка громадянськоправничого спрямування або як спеціальна програма позаурочної діяльності закладу загальної середньої освіти. 

Детальніше ознайомитися із програмою і пропозиціями щодо її викладання можна тут: Вивчаючи міжнародне гуманітарне право_програма_2024

Наразі це єдина програма з міжнародного гуманітарного права, яка відповідає як змістовно, так і методологічно сучасним вимогам, враховує виклики збройного конфлікту в Україні та специфіку ситуації, має гриф Міністерства освіти та науки, що дозволяє її використовувати в закладах загальної середньої освіти. Також ця програма містить «пакет» методичної підтримки: навчально-методичний посібник, онлайн-курс на платформі  «PROMETHEUS» та когорту підготовлених тренерів для викладання.

Будемо вдячні за використання та поширення в закладах освіти!

Це не остання гарна новина! Очікуйте найближчим часом наш оновлений методичний посібник для вчителів, з покроковими рекомендаціями як викладати за оновленою програмою такий складний, але водночас дуже актуальний і цікавий курс!


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пишеTelegram з анонсами подій Twitter Youtube


Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: