Публікація

КСУ: Положення Закону, за яким звернення недієздатних осіб не розглядаються – неконституційне

11 жовтня 2018 року Конституційний суд України ухвалив рішення у справі за конституційним поданням Уповноваженого ВРУ з прав людини щодо щодо відповідності Конституції окремих положень Закону, за яким звернення недієздатних осіб до органів державної влади та місцевого самоврядування не розглядаються

Мова йде про частину другу статті 8, другого речення частини четвертої статті 16 Закону України «Про звернення громадян» (справа про звернення осіб, визнаних судом недієздатними).

У липні 2018 року Українська Гельсінська спілка з прав людини надіслала до Конституційного суду правову позицію у справі за поданням Омбудсмана, у якій погоджується із позицією Уповноваженого та вважає, що вказані положення мають бути визнаними неконституційними.

Ознайомитись із правовою позицією (amicus curiae) УГСПЛ можна за посиланням.

Відділ комунікацій КСУ та правового моніторингу повідомляє:

Цим Рішенням Суд визнав такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), положення Закону України «Про звернення громадян» від 2 жовтня 1996 року № 393/96–ВР зі змінами (далі – Закон), а саме:

– частини другої статті 8, за яким не розглядаються «звернення осіб, визнаних судом недієздатними»;

– другого речення частини четвертої статті 16 стосовно звернення зі скаргою в інтересах недієздатних осіб лише їх законними представниками.

Відповідно до частини другої статті 8 Закону не розглядаються звернення осіб, визнаних судом недієздатними, у тому числі й ті, які відповідають установленим Законом вимогам до таких звернень. Уповноважені посадові або службові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування звільняються від обов’язку щодо розгляду заяв, клопотань, скарг цієї категорії осіб.

Рішення Суду є обов’язковим, остаточним та таким, що не підлягає оскарженню.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: