Публікація

Хронологія подій у Запоріжжі та Запорізькій області під час російсько-української війни 21-22 липня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Запоріжжі та Запорізькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

21 липня 2022 року

На Запорізькому напрямку противник здійснив артилерійський обстріл Гуляйполя. Внаслідок обстрілу пошкоджені житлові будинки, магазини та хлібопекарня.

https://t.me/onenews_zp/36817

https://t.me/onenews_zp/36821

 

В Новоандріївці внаслвдок обстрілу пошкоджено місцевий будинок культури.

https://t.me/onenews_zp/36775

 

У Мелітополі російські загарбники захопили завод автотракторних глушників, потужності якого орендувало підприємство, що виробляє медичний та промисловий кисень. Воно небезпечне для знаходження там військової техніки.

http://1news.zp.ua/v-melitopole-rossijskie-voennye-zahvatili-zavod-i-zagnali-tuda-svoyu-tehniku/

https://suspilne.media/263238-okupacijni-vijska-rf-u-melitopoli-oblastuvali-novu-vijskovu-bazu-na-teritorii-liceu-miskij-golova-ivan-fedorov/

 

Російські війська заїхали на територію ліцею № 5 у Мелітополі. На базі цієї школи вони розмістили, як свої казарми з особовим складом, так і свою військову техніку. Ліцей знаходиться в густонаселеному районі міста, тож ворог навмисно вибрав це місце, аби оточити себе цивільним населенням.

http://1news.zp.ua/v-melitopole-rossijskie-voennye-zahvatili-zavod-i-zagnali-tuda-svoyu-tehniku/

https://suspilne.media/263238-okupacijni-vijska-rf-u-melitopoli-oblastuvali-novu-vijskovu-bazu-na-teritorii-liceu-miskij-golova-ivan-fedorov/

 

Російські окупанти розмістили військову техніку, вибухівку та зброю вже в машинній залі енергоблока Запорізької АЕС.

Військові РФ перемістили щонайменше 14 одиниць важкої військової техніки з боєкомплектом, зброю та вибухівку до машинної зали першого енергоблока ЗАЕС.

Весь арсенал ввезеної важкої техніки з усім боєкомплектом перебуває поруч з обладнанням, яке забезпечує роботу турбогенератора. Зокрема, у безпосередній близькості до головного маслобаку, де міститься легкозаймисте масло, яке охолоджує парову турбіну. Там же є вибухонебезпечний водень, який використовується для охолодження генератора.

https://suspilne.media/262909-rosijski-vijskovi-rozmistili-tehniku-u-masinnomu-zali-persogo-energobloka-zaes-naek-energoatom/

https://www.facebook.com/energoatom.ua/posts/pfbid0eLBfwFs1baJiuonhPNhaYiBSX9EjZd8kYmAqRWuV5z67akoVucWDWHfYzbxEihVLl

 

*Підсумок дня:

Пошкоджених об’єктів – 6

 

22 липня 2022 року

За добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районах населених пунктів Успенівка, Гуляйпільське, Рівнопілля, Залізничне Гуляйпільського району, Лук’янівське Василівського району, Новоданилівка Оріхівського району.

Надійшло 12 повідомлень про руйнування об’єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів російськими окупаційними військами.

https://www.zoda.gov.ua/news/62091/situatsiya-shodo-rosiyskogo-vtorgnennya-stanom-na-23.07.2022,-150-doba.html

http://1news.zp.ua/v-zaporozhskoj-oblasti-rossijskie-okkupanty-prodolzhayut-obstrelivat-mirnye-sela-i-poziczii-vsu-kakaya-situacziya-na-fronte/

https://suspilne.media/263597-vtorgnenna-rosii-v-ukrainu-situacia-na-zaporizzi-den-150-j/

Російські військові атакували з “Градів” населені пункти Василівського та Запорізького районів. Близько 20 ракет впали в річку Дніпро поблизу селищ Малокатеринівка та Канівське.

https://www.zoda.gov.ua/news/62088/uvaga.html

https://suspilne.media/263620-rosijski-vijska-zavdali-raketnogo-udaru-poblizu-zaporizza/

 

Внаслідок влучання ракети на територію тракторної бригади фермерського господарства у Пологівському районі відбулося руйнування складської будівлі загальною площею 1000 кв.м з подальшим загоранням покрівлі на площі 600 кв.м.

http://1news.zp.ua/v-zaporozhskoj-oblasti-rossijskij-obstrel-unichtozhil-traktornuyu-brigadu-fermerskogo-hozyajstva/

https://suspilne.media/263620-rosijski-vijska-zavdali-raketnogo-udaru-poblizu-zaporizza/

http://surl.li/colur

 

*Підсумок дня:

Пошкоджених об’єктів – 13

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення:
  • об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі)
  • медичних об’єктів (автівки, будівлі)
  • культурних, навчальних об’єктів
  • об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані

*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: