Публікація

Два підпали, жодного підозрюваного: активісту з Одеси знову підпалили майно через викриття незаконного видобутку піску

Вночі 18 червня підпали авто доньки громадського діяча Леоніда Колесніченка. Це не перший підпал майна у родині. Останні два роки Леоніду погрожували, а в 2020 – підпалили машину. Він працює у Журналістському бюро розслідувань Одеси. З 2011 року Колесніченко фіксує незаконний видобуток піску на одеських полях фільтрації. Леонід вважає, що підпали сталися через ці розслідування.

Леонід Колесніченко – громадський діяч

Підірвали ролети гаражу та підпалили авто

У ніч з 17 на 18 червня підпалили авто доньки одеського активіста Леоніда Колесніченка. Машина стояла у гаражі. Щоб дістатись до неї, зловмисники підірвали ролети, розповіє Леонід. За словами активіста, поліція зареєструвала справу як пошкодження майна – 194 стаття Кримінального кодексу.

Авто доньки активіста після підпалу / 24 канал

Зловмисники переслідують активіста з 2019 року, відколи він почав викривати незаконний видобуток піску на полях фільтрації біля Одеси.

Леонід регулярно фіксує, як з полів тонами вивозять пісок та завозять замість нього сміття. Під час одного візиту, хтось із видобувачів піску погрожував йому гранатою. Іншого разу – стріляли. Активіст викликав поліцію та писав заяви. Їх долучили до справи щодо крадіжки піску з полів, але зловмисників не знайшли.

У 2020 році Колесніченку підпалили його авто, яке знаходилось у дворі будинку. Справу так само зареєстрували за 194 статтею. Хто підпалив авто, досі невідомо.

Авто Леоніда Колесніченка після підпалу у 2020 році / Facebook

Безкоштовний пісок з полів фільтрації

Зараз поля фільтрації – це піщаний кар’єр та декілька ставків. А колись, до 1970 року, одесити вирощували там овочі у великих масштабах, розповідає Колесніченко. Проте у серпні 70-го року саме на цих полях почалася епідемія холери. Декілька людей померли, а Одесу закрили на два місяці. Після цього користуватись полями заборонили.

Утім, вже близько 10 років, каже Колесніченко, з полів тонами вивозять пісок. За день можуть вивезти близько тисячі тонн. За такий об’єм, каже Леонід, крадії можуть отримувати мільйон гривень прибутку. 

Пісок використовують для будівництва та навіть для дитячих майданчиків. Про це писала одеська журналістка Олена Кравченко, яка стежила за вантажівками. Офіційно пісок для садочку закуповують у певних фірм за бюджетні кошти і часто без відкритих тендерів, пише Кравченко. Насправді ж – його завозять з полів фільтрації.

Пісок з полів фільтрації привезли до будівлі дитячого садочка у Одесі / 048.ua

Назад вантажівки повертаються із різним сміттям, розповідає Колесніченко. Серед нього тваринні залишки, поліетилен, світлодіодні лампи. На місці полів утворюється стихійне звалище, вміст якого, каже активіст, з часом потрапляє в море.

Видобуток піску наближає прорив Хаджибеївської дамби, розповідав еколог ГО “Зелений лист” Владислав Балинський в етері 7 каналу. Дамба знаходиться нижче рівня моря і вона не стійка, вважає Балинський. Через це можливі осідання ґрунту та подальше затоплення території. Це також підтвердила екологічна інспекція ще у 2017 році. Але під час перевірки видобування піску не виявила. Окрім того, додає еколог, холерні ембріони можуть зберігатися тривалий час, особливо в таких умовах, як поля фільтрації.

А що поліція?

Це не крадіжка, як спочатку зареєстрували справу, вважає активіст Колесніченко, а розкрадання у великих масштабах. Пізніше справу перекваліфікували на “порушення правил охорони або використання надр” – стаття 240 ККУ. За три роки розслідування – підозрюваних немає.

Але кожного разу, коли Леонід викликає поліцію і вона затримує видобувачів піску, з’являється чоловік на ім’я Юрій Кравченко. Після цього поліція радить активісту звертатися до Обласної прокуратури та Головного управління національної поліції. Леонід каже, що назбирав від них цілу папку із зверненнями та відповідями. Навіть звертався на гарячу лінію кабміну:

“Я повідомляв про бездіяльність екологічної інспекції, про бездіяльність Суворовської районної адміністрації. Мені відповіли, що не можуть втручатися в роботу органів місцевого самоврядування”.

Допомагати активісту у справі підпалу буде юристка одеської приймальні УГСПЛ Юлія Лісова. Наразі вона підготувала заяву про залучення Леоніда у якості потерпілого. Цей статус надасть можливість бути повноцінним учасником кримінального провадження, а саме контролювати хід розслідування та ініціювати проведення слідчих дій. Після встановлення підозрюваних, активіст матиме право подати цивільний позов про відшкодування завданої шкоди, через підпал гаражу.

***

Допомога активістам надається у рамках проєкту “Підтримка та захист громадянського суспільства в Україні”, що втілюється за підтримки Європейського Союзу.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: