Публікація

Довічне за держзраду та воєнні злочини: чи можливе пом’якшення вироку?

Українська Гельсінська спілка з прав людини в рамках програми USAID «Права людини в дії» продовжує спецпроєкт з Радіо NV, покликаний посилити правову обізнаність громадян України в питаннях притягнення до відповідальності за вчинені під час війни злочини. Гості етерів – судді, прокурори, адвокати, які пройшли навчання за освітніми курсами УГСПЛ, а також експерти Спілки. Разом з ведучими вони обговорюватимуть нагальні правові виклики, що постають в умовах війни. 

Гостем другого випуску став виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко. Він відповідав на питання щодо державних зрадників та колаборантів: яке покарання для них є законним і справедливим?

Наслідки російської атаки по Краматорську. Джерело: Донецька обласна прокуратура

27 червня росіяни завдали два ракетні удари по Краматорську. В епіцентрі вибуху опинилася піцерія. В той час там знаходилося багато людей, які просто прийшли пообідати. Внаслідок цієї атаки загинуло тринадцять людей і 61 отримала поранення. Тоді ж був затриманий підозрюваний навідник. Якщо його провина буде доведена, йому загрожує довічне ув’язнення. 

Як застосовується 111 стаття Кримінального кодексу та хто може отримати довічне?  

За статтею «Державна зрада» за злочин, вчинений в умовах воєнного стану, зловмиснику загрожує покарання або 15 років ув’язнення, або довічне. Загалом, 15 років і довічне ув’язнення — дуже великий термін, який змінює людину. Довічне ув’язнення – це максимальний термін, який застосовується до обвинувачених в особливо тяжких злочинах.

Ба більше, навідник з Краматорську вчинив декілька злочинів. У юридичній площині це називається ідеальною сукупністю злочинів. Його діяння можна кваліфікувати не лише як державну зраду, коли особа передала інформацію ворогу, але також і як вчинення воєнного злочину за 438 статею. Ця стаття теж передбачає довічне позбавлення волі як максимальну міру покарання.

Державну зраду визначає сукупність трьох ознак. Це:

  • перехід на бік ворога в умовах воєнного стану чи збройного конфлікту
  • шпигунство на користь ворога
  • надання іноземній державі допомоги у проведенні підривної діяльності.

За перші шість років застосування статті 111 КК з 2014 року кількість проваджень за цією статею сягнула 450 проваджень, з них до суду дійшла третина справ. Винні отримали свої вироки, частина з яких виносилася in absentia: у такому випадку обвинувачений потрапляє у розшук. Інколи цю статтю можуть неправильно застосовувати, наприклад, в ситуаціях, коли українські військові, які потрапили до полону, отримують обвинувачення у державній зраді. Це говорить про те, що встановлення сукупності всіх фактів і доведення вчинення злочину є досить складним для слідчих і прокурорів.

Чи можливе пом’якшення вироку для тих, кого суд визнав винним у держзраді Олександр Павліченко розповів у ефірі за посиланням:


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Захід став можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: