Публікація

Без світла, газу та під обстрілами: як живуть донецькі міста після повномасштабного вторгнення

Донецька область залишається під постійними ракетними та артилерійськими обстрілами РФ. Не маючи можливості отримати будь-які перемоги на полі бою, окупанти вдаються до воєнних злочинів проти цивільного населення: руйнують та пошкоджують об’єкти інфраструктури, життєзабезпечення, житлового сектору, школи та лікарні.

За даними Донецької обласної державної адміністрації, в області (по вільній території) пошкоджено/зруйновано 15,8 км теплових мереж, 29 об’єктів водопостачання та 25 об’єктів водовідведення, 113 населених пунктів знеструмлені повністю, 6 – частково, 121 715 абонентів залишилось без електропостачання.

Інфографіка Донецької ОВА.

Найгарячішими точками залишаються Бахмут, Авдіївка та Вугледар. Міста у відносному тилу, Торецьк, Костянтинівка, Нью Йорк, Часів Яр, Соледарська громада, також зазнають ударів. Це ускладнює, а часто й унеможливлює проведення ремонтних робіт. Це позначається на повсякденному житті місцевих мешканців.

Найбільш пошкоджені великі міста у Покровському районі.

Авдіївка

У місті з березня 2022 року відсутнє водопостачання, світло та газ. Містоутворююче підприємство – Авдіївський коксохімічний завод з травня 2022 року, через постійні обстріли та руйнування не працює. Також у місті відсутнє опалення у житлових приміщеннях. Люди обігрівають свої домівки буржуйками на дровах.

Фото з Telegram-каналу «Авдіївка моя Батьківщина»

Мар’їнка

У місті пошкоджені 90% цивільної інфраструктури. За інформацією поліції усіх мешканців евакуйовали. У місті немає світла, води, тепла та газопостачання. До листопада в Мар’їнку завозилась гуманітарна допомога та вода.

Красногорівка

У місті через обстріли немає електрики, газу та централізованого водопостачання. Їжу та воду доставляють волонтери та поліцейські

За даними АТ ДТЕК «Донецькі електромережі», співробітники підприємства у супроводі піротехнічного розрахунку ДСНС у Донецькій області нещодавно все ж відновили повітряну лінію електропередач 110 кВ «Курахівська ТЕС – Смолянка-2» та відновили електропостачання у Красногорівці, яке було пошкоджено внаслідок проведення бойових дій.

Фото ДТЕК «Донецькі електромережі»

Курахове

Місто постійно зазнає обстрілів. Є газопостачання та світло, але постійно зникає водопостачання. Мешканців приватного сектору громади забезпечують паливною деревиною.

Міста та села Покровського району отримують воду з Карлівського водосховища. Внаслідок постійних обстрілів з боку РФ і знеструмлення самого водосховища і Карлівської фільтрувальної станції близько 400 000 людей (показник до війни) залишаються без водопостачання. Наразі воду дають по графіках або привозять технічну воду машинами.

 Новини про припинення водопостачання та питну воду у містах:

  1. Знеструмлення Карлівського водосховища
  2. Де шукають воду люди у Покровську
  3. Знеструмлена Карлівська фільтрувальна станція
Фото із Facebook-сторінки «Курахово, Угледар, Марьинка, Красногоровка»

Бахмутський район залишається місцем, де обстріли не вщухають ні вдень ні вночі. Внаслідок чого багато громад мають значні пошкодження житлового фонду, а також інфраструктурних об’єктів і об’єктів життєдіяльності.

За останній час зафіксовано щонайменше 216 влучань та пошкоджень приватних та багатоквартирних будинків,  14 об’єктів життєзабезпечення (газогін, водопровід, електромережі), 5 будівель лікувально-оздоровчих закладів, 20 історичних пам’яток, 10 будівель освітньо-виховних закладів.

Більш за все потерпають від російських влучань об’єкти життєдіяльності у Бахмутській, Соледарській, Торецькій громадах. Газопостачання у цих громадах немає ще з кінця травня, тобто майже 9 місяців. Світло у деяких населених пунктах Бахмутського району не буває по два-три місяці. З ним разом зникають зв’язок та опалення. По можливості та за відсутністю обстрілів світло відновлюють, але лише до нових обстрілів.

В Бахмуті частково відсутнє і водопостачання. Підвозом води мешканцям громади до останнього займалися комунальники та рятувальники ДСНС, також вони забезпечували лікарні. У даний час цивільним обмежили доступ до міста.

Бахмут, вулиця Незалежності. Фото з Telegram-каналу «Бахмут Новини / Bakhmut News»

В інших громадах з водопостачанням набагато складніше.

Так, мешканці Торецька, близько 16 тисяч людей, які ще залишаються у місті, вже 10-й місяць живуть без централізованого водопостачання. З кінця травня в місті відсутнє і газопостачання. Тож коли пропадає і світло, в громаді взагалі не залишається умов для існування. Місто знаходиться під постійними обстрілами.

Інформацію підготували юристи громадських приймалень УГСПЛ з м. Торецьк та м. Покровськ. 

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим внаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо в 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: