Публікація

Активісти та журналісти заявляють про 182 тисячі воєнних злочинців. Вироки отримали 66 людей

Активісти ГО «Антикорупційний штаб» та журналісти вже ідентифікували 182 тисячі російських воєнних злочинців, причетних до війни в Україні. Вся інформація про них зберігається у Реєстрі російських злочинців. Ця база поповнюється постійно. Але з понад ста тисяч проваджень за статтею «порушення законів та звичаїв війни» лише 66 дійшли до вироку суду. Чому так повільно розслідуються ці злочини та як удосконалити процес експерти обговорили на спільній зустрічі. 

 Інформацію про російських воєнних злочинців активісти збирають із російських телеграм-каналів та ресурсів, на яких росіяни шукають зниклих родичів-окупантів. Також постійно співпрацюють з журналістами-розслідувачами та слідчими, зокрема з Офісу Генпрокурора. 

На даний момент за «порушення законів та звичаїв війни» в Україні зареєстровано майже 110 тисяч проваджень. Підозрюваних за цими злочинами 450 осіб, обвинувальні акти складені відносно 291 особи, обвинувальні вироки отримали 66 осіб. 

Темпи розслідування подібних злочинів не такі швидкі з об’єктивних причин. Проте, є чинники, які гальмують процес і на які можна вплинути. За словами журналіста «Слідство.Інфо» Олександра Волошина, у прокурорів та працівників поліції немає належної підготовки щодо фіксації воєнних злочинів, а це затягує час притягнення злочинців до відповідальності. 

Експерти зізнаються, що останнім часом ідентифікувати злочинців стає складніше. Навіть, якщо до процесу залучені дослідники світового масштабу. Водночас, знизився і інтерес громадськості до воєнних злочинів, особливо, якщо вони стосуються колабораційної діяльності. 

Фото зі спільної прес-конференції
Фото зі спільної прес-конференції

«Існують проблеми і у випадках, коли розслідування не отримують належного продовження. Деякі люди втрачають віру в судовий процес через затримки, нерозуміння того, як отримати доступ до інформації у справі, та труднощі з отриманням необхідних документів від правоохоронних органів. Для того, щоб знайти і покарати всіх причетних до воєнних злочинів, можуть знадобитися десятиліття. Тому громадськості, активістам та правоохоронцям необхідно запастись терпінням та наполегливістю. Лише спільними зусиллями ми наближаємо цей момент», – зазначив керівник Департаменту документування воєнних злочинів Української Гельсінської спілки з прав людини Сергій Мовчан. 

Нагадаємо, УГСПЛ – одна з неурядових організацій, яка приєдналась до глобальної ініціативи документування воєнних злочинів, скоєних в Україні, Т4Р (Трибунал для Путіна). У цю базу документатори вже додали понад 57 тисяч злочинів.  

Якщо ви теж є свідком чи жертвою воєнного злочину РФ, повідомте про це. Напишіть на пошту: [email protected] або просто залиште контакти й правозахисники з вами зв’яжуться. Кожна історія важлива! Ці свідчення не дозволять забути про горе, яке росіяни принесли на українські землі та покарати винних. З початку повномасштабного вторгнення, у рамках ініціативи Т4Р, задокументовано понад 57 тисяч воєнних злочинів Росії проти України. Усі дані документатори вносять у загальну базу, яка оновлюється щодня.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: