Публікація

700 днів повномасштабної війни у Запорізькій області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у Запорізькій області, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 700 днів повномасштабної російсько-української війни на території Запорізької області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 11001 епізод.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Запорізькій області нами було зафіксовано загалом 1186 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

435

Поранення людини

1175

Зникнення людини

560

Порушення прав

562

Зґвалтування

2

Усього

2734

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Запорізькій області внаслідок переважно авіа-, артилерійських, ракетних ударів та дії вибухових пристроїв загинуло щонайменше 435 людей та було поранено щонайменше 1175. У січні було зафіксовано щонайменше 41 постраждалу особу.

Серед інших резонансних подій – 29 грудня 2023 р. російські військові завдали удару по місту Запоріжжя 10 ракетами. Внаслідок атаки загинули дев’ятеро людей, 13 – отримали травми. Також пошкоджень зазнали: 20 гаражів, автозаправна станція, готель, 29 багатоповерхівок, 11 приватних будинків, 2 школи, 2 дитсадки та медзаклад.

Пошуково-рятувальні роботи у Запоріжжі, 29 грудня 2023 року. Фото: Суспільне Запоріжжя

1.2. Інформація про порушення прав людини

База відпочинку «Салют» Таврійського державного агротехнологічного університету ім. Дмитра Моторного, що на косі Пересип в окупованій Кирилівці, стала місцем дислокації для солдатів російської армії. На початку грудня один із окупантів виклав відео з тимчасово окупованої Кирилівки Запорізької області, на якому він разом з іншими солдатами катається на цивільних автомобілях, можливо, “віджатих” у місцевих мешканців, та прогулюється узбережжям Азовського моря.

Росіянин показав територію одного з курортних об’єктів на косі Пересип та назвав його місцем дислокації свого підрозділу. Зокрема, на пляжі розміщується російський танк. 

Протягом грудня 2023 року в тимчасово захопленому РФ Енергодарі  окупанти обшукали будинок жінки, постійно здійснювали психологічний та моральний тиск, погрожували життю та здоров’ю. До того ж жінці повідомили, що без паспорта РФ із січня вона не зможе отримати допомогу лікарів. Ще їй відключать інтернет, а це єдиний засіб зв’язку з родиною, яка живе на підконтрольній Україні території. 

За звітний період було виявлено відомості про заподіяння умисної насильницької смерті десятьом цивільним особам з боку представників збройних сил РФ, зокрема:

  • на початку березня 2022 року на автодорозі на виїзді з с. Мирне у напрямку с. Гуляйпільське Пологівського району Запорізької області представники збройних сил Російської Федерації шляхом переїзду автомобіля важкою броньованою військовою технікою  вбили 2 цивільних осіб. 
  • 13.01.2023 р. у лісосмузі поблизу с. Шевченкове Пологівського району Запорізької області з імітацією підриву на вибуховому пристрої виявлено тіло цивільного громадянина України Довгого Петра Петровича 1963 року народження.
  • 18.05.2023 р. на цвинтарі за межами с. Копані Пологівського району Запорізької області з вогнепальними пораненнями виявлено тіло цивільного громадянина України Цвєткова Олександра Веніаміновича 1966 року народження. 
  • 18.05.2023 р. у дворі домоволодіння за місцем проживання за адресою: Запорізька область, Пологівський район, с. Копані, вул. Патріотів, 1,- з вогнепальними пораненнями виявлено тіло цивільного громадянина України Онищенка Руслана Івановича, 1980 року народження. 
  • 22.06.2023 р. на території домоволодіння за місцем проживання за адресою: Запорізька область, Пологівський район, с. Садове, вул. Садова, буд. 17 було виявлено тіло із множинними тілесними ушкодженнями  цивільного громадянина України Сердюка Анатолія Сергійовича 1949 року народження. 

1.3. Інформація про зникнення та незаконне затримання

За звітний період було виявлено інформацію про незаконне затримання цивільних осіб:

  • російські силовики та військові масово проводять рейди та обшуки в містах і селищах, щодня затримують людей. Деякі арешти, як-от у Бердянську, рашисти роблять публічними, аби залякати українців. ФСБ затримали 35-річного Миколу Голубова за коментарі у соцмережах. 9 листопада 2023 р. у Бердянську чоловіка затримали та ув’язнили через заклики знищувати військових РФ та схвальні відгуки про легендарний полк «Азов». Бердянець начебто залишив такі коментарі в одній із соціальних мереж. Його затримали і, вочевидь, змусили записати зізнання на камеру.

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Запорізькій області за досліджуваний період внаслідок переважно артилерійських та ракетних  ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 17 894 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

1750

Громадська організація

2

Будівлі житлово-побутового призначення

14630

Буд. лікувально-оздор. закладу

60

Об’єкти культурно-розважального закладу

32

Будівлі освітньо-виховного закладу

173

Будівля державної установи

72

Об’єкти транспортної інфраструктури

88

Господарчі угіддя, ліси

88

Будівлі культового призначення

35

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

304

Історичні пам’ятки

39

Мости

6

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

528

Гуманітарний конвой

5

Гуманітарний коридор

4

Об’єкт невідомий

78

Загалом об’єктів

17 894

 

Зранку 8 січня 2024 року російська армія здійснила обстріл по території міста Запоріжжя. Війська РФ завдали 5 ракетних ударів по Запоріжжю. Внаслідок атаки поранення дістали п’ятеро людей. Один чоловік перебуває у тяжкому стані після ампутації. Також пошкоджені 19 багатоквартирних будинків, 14 будинків приватного сектору та два навчальні заклади.

Наслідки обстрілу Запоріжжя 08.01.2024. Фото: Суспільне Запоріжжя

 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Запорізькій області сталися такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

7652

РСЗВ «Град»

678

Авіаудар

399

Ракетний удар

422

Касетні засоби ураження

34

Вибуховий пристрій

40

Катування (тортури), нелюдське поводження

23

Зникнення

299

Незаконне позбавлення волі

178

Привласнення майна цивільних осіб

205

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

6

Захоплення цивільної будівлі

65

Використання цивільного населення як щита

30

Інше

16

20  січня 2024 року внаслідок артилерійського обстрілу міста Гуляйполя  Пологівського району Запорізької області поранення отримав 71-річний місцевий житель. 

Наслідки обстрілів Гуляйполя, 20.01.2024. Фото: ЗОВА

2  січня 2024 року 54-річний чоловік та 63-річна жінка загинули внаслідок артилерійського обстрілу РФ села Плавні Запорізької області. 75-річна жінка дістала поранення внаслідок авіаційного удару РФ по житловому будинку міста Оріхів. 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та дістають поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. 

Протягом останнього місяця обстріли здійснювалися систематично та із залученням великої кількості зброї, наприклад:

17 січня 2024 року  загалом армія РФ завдала 179 ударів по містах та селах Запорізької області: 2 авіаційні снаряди по Роботиному  та Новодарівці; 7 РСЗВ-обстрілів Новоіванівки, Роботиного  та Малої Токмачки; 42 безпілотники атакувала Гуляйполе, Гуляйпільське, Левадне, Роботине, Новодарівку, Малу Токмачку, Полтавку, Малинівку, Чарівне, Степове та П’ятихатки; 128 разів з артилерії обстріляли Оріхів, Залізничне, Приютне, Чарівне, Новоданилівку, Новоандріївку, Лугівське, Білогір’я, Кам’янське, Лобкове  та Щербаки, Малі Щербаки.

 Протягом 13 січня 2024 року військовослужбовці РФ 146 разів обстріляли міста та села Запорізької області: 4 удари з реактивних систем залпового вогню завдали по Малій Токмачці, Левадному та Кам’янському; 5 авіаційних обстрілів здійснили по Оріхову та Новоандріївці; 40 БпЛА атак здійснили по Гуляйполю, Роботиному, Полтавці, Левадному, Новодарівці, Чарівному, Новоандріївці, Затишшю, Малій Токмачці, Малинівці, П’ятихатках; 97 артилерійських ударів завдали по населених пунктах Гуляйполе, Новоданилівка, Роботине, Степногірськ, Плавні, Степове, Лобкове, Малі Щербаки.

Щодня фіксуємо обстріли цивільної інфраструктури в районі населених пунктів Запорізької області, щодня росіяни обстрілюють територію регіону з артилерії, авіації, РСЗВ, застосовують БПЛА по: Гуляйполю, Новодарівці, Малих Щербаках, Щербаках, Малинівці, Білогір’ю, Кам’янському, П’ятихатках, Залізничному, Роботиному, Новоандріївці, Ольгівському, Малій Токмачці, Темирівці, Полтавці, Лобковому, Степногірську, Гуляйпільському та інших населених пунктах.

Знищено приватні домівки, пошкоджено господарські будівлі, підприємства, об’єкти інфраструктурного забезпечення. Внаслідок обстрілів помирають та дістають важкі поранення місцеві мешканці.

Основне фото: ГУ Нацполіції в Запорізькій області. Наслідки обстрілів, Запорізька область, 2.01.2024.

Аналіз підготував координатор громадської приймальні УГСПЛ в Запорізькій області Бізденежний Сергій 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: