Публікація

578 днів повномасштабної війни в Одеській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Одесі (працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України), у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 578 днів (з 24 лютого 2022 р. по 24 вересня 2023 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Одеської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 722 епізоди.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період в Одеській області нами було зафіксовано загалом 78 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав  

Постраждалих

Загибель людини

54

Поранення людини

243

Порушення прав

74

Усього

371

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області внаслідок переважно ракетних ударів, атак дронів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 54 людини та було поранено щонайменше 243 людини. За останній місяць зафіксовано жертви серед цивільних людей, які пов’язані з масованими обстрілами військовими рф портової інфраструктури на півдні Одеської області. Зокрема задокументовано загибель однієї цивільної людини та поранення 11 цивільних людей. 

У ніч із 5 на 6 вересня під час російської атаки дронами в місті Кілія загинув оператор одного з агропідприємств, куди влучив російський дрон-камікадзе. 33-річний Сергій Павлюк під час тривоги на хвилину повернувся до приміщення підприємства, аби забрати цінні документи, але саме в цей момент стався вибух. З важкими травмами його доставили до Кілійської багатопрофільної лікарні. На жаль, врятувати постраждалого не вдалось. Без батька залишилися 13-річна дівчинка та восьмимісячний хлопчик.

Вночі 3 вересня внаслідок атаки БпЛА по півдню Одеської області постраждали двоє чоловіків 34 та 42 років, працівники порту. Лікарі діагностували в одного опік плеча, а у другого – оглушення від ударної хвилі. Вночі 7 вересня внаслідок масованого дронового удару по об’єктах припортової та цивільної інфраструктури півдня області постраждало двоє водіїв вантажівок.

Протягом ночі 13 вересня, під час масованої атаки ударними дронами типу «Shahed-131/136» населених пунктів Ізмаїльського району, постраждало 7 цивільних осіб – шість чоловіків-водіїв вантажівок у місті Рені та один місцевий житель в місті Ізмаїлі. Постраждалому в Ізмаїлі була надана медична допомога в лікарні, нині чоловік вже вдома. Двоє постраждалих у Рені в тяжкому стані, четверо інших у стані середньої важкості. Пізніше чоловіків з тяжкими пораненнями доставили в одну з одеських лікарень. Двоє поранених перебували в реанімації, крім опіків, у них контузії та осколкові поранення. За останньою інформацією, їх направили на лікування за кордон.

Знищені вантажівки після масованого російського удару дронами 13 вересня 2023 року. Фото: Одеська обласна прокуратура 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Одеській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів та атак безпілотників було зруйновано/пошкоджено щонайменше 1130 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

192

Водні угіддя/екосистема

70

Будівлі житлово-побутового призначення

522

Об’єкти культурно-розважального закладу

16

Будівлі освітньо-виховного закладу

58

Будівля державної установи

7

Будівлі лікувально-оздоровчого закладу

7

Об’єкти транспортної інфраструктури

21

Господарчі угіддя, ліси

6

Будівлі культового призначення

7

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

52

Історичні пам’ятки

1

Громадська організація

2

Мости

7

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

162

Загалом об’єктів

1130

За останній місяць продовжувався цілеспрямований обстріл об’єктів зернової та іншої промислової інфраструктури дунайських портів на півдні Одеської області, який російські військові розпочали після виходу рф із Чорноморської зернової ініціативи. Зафіксовано щонайменше 5 масованих атак на цивільні портові та припортові об’єкти в Ізмаїльському районі Одеської області. 

Зокрема вночі 3 вересня збройні сили рф атакували об’єкти цивільної промислової інфраструктури Подунав’я, попередньо ударними безпілотними літальними апаратами типу «Shahed-136/131». Атака тривала протягом 3,5 годин, уламки ударних літальних апаратів влучили на територію приватної садиби та по об’єктах припортової інфраструктури. Наступної ночі 4 вересня російські війська знову атакували ударними дронами цивільну інфраструктуру півдня області. У двох територіальних громадах руйнувань зазнали складські та виробничі будівлі, сільгосптехніка, ремонтні майстерні з подальшим загорянням. 

Як повідомив речник Міністерства закордонних справ України, під час цієї масованої атаки Росії в районі Ізмаїльського порту російські «шахеди» впали та здетонували на території Румунії. Румунія та Молдова засудили нічну атаку військовими рф порту міста Рені, який знаходиться безпосередньо на кордоні цих двох держав. Так, у заяві Міністерства оборони Румунії вказано: «рішуче заявляємо, що ці напади на цивільні об’єкти та інфраструктуру в Україні є невиправданими та глибоко суперечать нормам міжнародного гуманітарного права».

Уперше з початку повномасштабного вторгнення рф до України вночі з 5 на 6 вересня військові рф атакували дронами портову та цивільну інфраструктуру в місті Кілія. Руйнувань зазнали об’єкти припортової та сільськогосподарської інфраструктури – агропідприємства, елеватори, складські та адміністративні будівлі. На деяких об’єктах виникли пожежі, які оперативно були ліквідовані співробітниками ДСНС. Також у місті вибуховою хвилею пошкоджено низку житлових будинків, постраждав кафе-готель, школа, садочок та лікарня – з будівель від вибухової хвилі повилітали вікна. Потрощило новий шкільний автобус, автівки мешканців та декілька фур. Частина міста залишилася без світла через пошкоджений трансформатор.

Вночі 7 вересня збройні сили рф здійснили масований дроновий удар по об’єктах припортової та цивільної інфраструктури півдня Одеської області. Це вже четверта атака Ізмаїльського району за останні п’ять днів. Руйнувань зазнали елеватор та адміністративні приміщення. Також вибуховою хвилею пошкоджено приватні домоволодіння.

У ніч на 13 вересня російські війська знову спрямували на Ізмаїльський район БпЛА. Була пошкоджена припортова та інша цивільна інфраструктура, стоянка вантажного транспорту. На деяких об’єктах сталося займання, вогонь загасили співробітники ДСНС. Внаслідок удару пошкоджено адміністративні будівлі, склади для зернових вантажів, ємності для зберігання олії та автотранспорт. 

Пошкоджені зерносховища та інша господарська цивільна інфраструктура після російського обстрілу ударними дронами 13 вересня 2023 року.  Фото: Національна поліція

Пошкоджені зерносховища та інша господарська цивільна інфраструктура після російського обстрілу ударними дронами 13 вересня 2023 року.  Фото: Національна поліція

Як повідомив Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков після обстрілу 13 вересня, «кожна атака на портову інфраструктуру України – це атака на продовольчу безпеку всього світу. Внаслідок ударів по портах Дунайского кластеру та блокування морських портів скорочено експорт зернових вантажів до країн Азії, Африки та Європи на майже 3 мільйони тон на місяць». 

Координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун у своїй заяві, опублікованій 13 вересня на сайті представництва ООН в Україні, зазначила, що «сьогоднішній напад на українські порти став 21 за рахунком з моменту прийняття Росією рішення про припинення Чорноморської ініціативи менш ніж два місяці тому. Це шокує, але з 17 липня майже кожен другий день відбувається по одному нападу на життєво важливі портові та зернові об’єкти в Україні».

Місцева влада в громадах Півдня Одеської області почала приймати програми допомоги постраждалим від обстрілів. Зокрема в місті Ізмаїл затверджено «Програму термінового відновлення житла, постраждалого внаслідок проявів збройної агресії російської федерації на території Ізмаїльської міської територіальної громади на 2023 рік». Розмір фінансування на 2023 рік з міського бюджету складає 500 тис. грн. Програма надає можливість в умовах воєнного стану коштом бюджету Ізмаїльської міської територіальної громади терміново відновлювати на території міста житло, яке внаслідок проявів агресії російської федерації отримало незначні пошкодження. 

 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області сталися щонайменше такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

155

Авіаудар

2

Ракетний удар

420

Вибуховий пристрій

54

Катування (тортури), нелюдське поводження

1

Незаконне позбавлення волі

7

Привласнення майна цивільних осіб

3

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

3

Використання цивільного населення як щита

1

Інше

13

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця, в Одеській області визначальною тенденцією ймовірних воєнних злочинів рф залишились системні масовані атаки на портову та припортову інфраструктуру дунайських портів на півдні регіону, які розпочались після виходу рф з Чорноморської зернової ініціативи. 

Зафіксовано щонайменше 5 масованих атак на зернові термінали, склади, вантажні потужності та іншу інфраструктуру дунайських портів на півдні Одеської області. Окрім портів Рені та Ізмаїла, які зазнавали масованих обстрілів минулого місяця, вперше з початку повномасштабного вторгнення об’єктом російських атак стало місто Кілія. Внаслідок таких обстрілів завдано суттєвих збитків не лише конкретним портам, але і в цілому морській логістичній та сільськогосподарській сфері.

Обстріли портів півдня Одеської області спричинили й жертви серед цивільних людей. Зо-крема протягом останнього місяця задокументовано загибель однієї цивільної людини та поранення 11 цивільних людей: у місті Кілія загинув оператор одного з агропідприємств, куди влучив російський дрон-камікадзе; у місті Рені поранення отримали 6 водіїв вантажівок, двох із них у важкому стані направили на лікування за кордон.

Основне фото: Наслідки масованого дронового удару 7 вересня 2023 року по цивільній інфраструктурі Ізмаїльського району Одеської області. Одеська обласна прокуратура

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі, яка працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: