Публікація

547 днів повномасштабної війни в Одеській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Одесі (працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України) у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 547 днів (з 24 лютого 2022 р. по 24 серпня 2023 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Одеської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 611 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період, в Одеській області нами було зафіксовано загалом 75 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав  

Постраждалих

Загибель людини

53

Поранення людини

238

Порушення прав

74

Усього

365

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області внаслідок переважно ракетних ударів, атак дронів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 53 людини та було поранено щонайменше 238 людей. За останній місяць зафіксовано жертви серед цивільних людей, які пов’язані з масованими обстрілами військовими рф міста Одеси та об’єктів портової інфраструктури в Одеській області. Наприклад, уночі 14 серпня російські військові атакували місто Одесу двома хвилями ударних дронів та ракетами типу «Калібр». Внаслідок збиття ракет постраждала житлова, соціальна та торговельна інфраструктура міста. Найбільших пошкоджень зазнав супермаркет, там також поранено троє людей. Усі троє постраждалих – співробітники супермаркету, двох із них ушпиталили.

Вночі 27 липня збройні сили рф завдали ракетного удару по об’єктах портової інфраструктури Одеської області ракетами типу «Калібр» з підводного човна в акваторії Чорного моря. Від влучання ракети в одну з адміністративних будівель порту загинув 43-річний співробітник. Внаслідок нічної атаки дронів-камікадзе 16 серпня на дунайський порт у м. Рені до місцевої лікарні доставлено одного пораненого водія-дальнобійника, якому надано медичну допомогу, від госпіталізації він відмовився.

Рятувальники ДСНС ліквідують наслідки російського обстрілу м. Одеси вночі 14 серпня 2023 року. Фото: Телеграм, Ігор Клименко|МВС

 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Одеській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів та атак безпілотників було зруйновано/пошкоджено щонайменше 1007 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

164

Водні угіддя/екосистема

70

Будівлі житлово-побутового призначення

479

Об’єкти культурно-розважального закладу

13

Будівлі освітньо-виховного закладу

30

Будівля державної установи

7

Будівлі лікувально-оздоровчого закладу

1

Об’єкти транспортної інфраструктури

17

Господарчі угіддя, ліси

6

Будівлі культового призначення

7

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

50

Історичні пам’ятки

1

Громадська організація

2

Мости

7

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

153

Загалом об’єктів

1007

 

За останній місяць продовжились масовані атаки по місту Одесі. Зокрема, російські військові у ніч на 14 серпня атакували місто двома хвилями ударних дронів та ракетами типу «Калібр». Внаслідок збиття ракет уламками було пошкоджено цивільні об’єкти в близько 10 кварталах історичної забудови Одеси. Найбільших руйнувань зазнав супермаркет «FOZZY», приміщення якого повністю зруйновано після російської атаки. В компанії повідомили, що загиблих немає, серед постраждалих троє співробітників, наразі їхній стан стабільний. «Одеса сьогодні – місце нашого болю. Місце спалених цілей наших 270 співробітників, які продовжували ходити на роботу, щоб годувати свої родини та жити звичне життя навіть в умовах війни. Місце, де колись був гарний оновлений FOZZY, двері якого відтепер зачинено. Ми з жалем повідомляємо, що FOZZY в Одесі працювати не буде». 

Проросійські ТГ-канали поширюють відео нібито роботи української ППО в Одесі, стверджуючи, що дві її ракети начебто зійшли з траєкторії та влучили в супермаркет. Аналітики Центру протидії дезінформації спростували інформацію пропагандистів. Насправді на відео зафіксовано успішну роботу української ППО. «На кадрах помітно виліт українських ракет та їх успішне влучання в російську ракету, яка після пошкодження двигуна стала пікірувати по спіралеподібній траєкторії», йдеться в дописі Центру протидії дезінформації.

За повідомленням Одеської міської ради, внаслідок цієї атаки у місті зафіксовано пошкодження 296 будинків. Під час обстеження встановлено пошкодження чотирьох медичних закладів, один з яких – пологовий будинок. Уламками та вибуховою хвилею пошкоджено 7 закладів освіти. Зокрема, зафіксовано пошкодження зали гімнастики Дитячо-юнацької спортивної школи №10 та Мистецької школи №2 ім. О.К. Глазунова, а також постраждала пам’ятка архітектури – дівоче училище, будівлю якого відреставрували у 2019 році. 

Міністерство культури та інформаційної політики України повідомило, що руйнувань в Одесі зазнали близько 30 пам’яток культурної спадщини (в основному вибите скло віконних прорізів, руйнація внутрішніх та зовнішніх оздоблень, понівечені віконні рами). Серед них – пам’ятки архітектури: гуртожиток Одеського коледжу мистецтв ім. Данькевича, музей української книги Одеської універсальної наукової бібліотеки ім. М. Грушевського та пʼять навчальних корпусів педагогічного університету ім. Ушинського. Також пошкодження отримали виробничі майстерні Одеського національного академічного театру опери та балету. За інформацією Одеської опери, у багатьох приміщеннях, зокрема художньо-декораційного та бутафорного цехів, складу декорацій розбиті вікна, пошкоджені віконні рами.

Пошкоджені внаслідок обстрілу 14 серпня 2023 року освітні заклади в місті Одесі. Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ в м. Одесі

Також протягом останнього місяця тривав цілеспрямований обстріл об’єктів зернової/портової інфраструктури, який російські військові розпочали напередодні та після виходу рф із Чорноморської зернової ініціативи. Зокрема 2 серпня збройні сили рф здійснили масовану дронову атаку по об’єктах портової та промислової інфраструктури Ізмаїльського морського торговельного порту. Внаслідок обстрілу пошкоджень та руйнувань зазнали елеватор, зернові ангари, резервуари одного з вантажних терміналів, виробничі, складські та адміністративні приміщення. Також суттєвих руйнувань зазнала триповерхова будівля «Морвокзалу» та будівля ПрАТ «Українське дунайське пароплавство», ключового українського вантажоперевізника на Дунаї. За інформацією міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова, пошкоджено майже 40 тис тонн зерна, що очікували країни Африки, Китай, Ізраїль.

16 серпня збройні сили рф знову атакували дронами об’єкти портової та промислової інфраструктури Подунав’я. Внаслідок атаки порту Рені пошкоджень та руйнувань зазнали елеватор, складські приміщення, зерносховища, адміністративні приміщення та сільськогосподарська техніка. За інформацією першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького, через атаку також було втрачено 3-5 тисяч т продукції, вартість яких оцінюється мільйонами доларів. «Постраждала будівля старого елеватора, частина силосів та складів для зберігання зернових трьох портових операторів. Зруйновано новий склад під зерно, який був уже майже добудований одним із місцевих підприємців, і днями мав його ввести в експлуатацію», розповів голова Ренійської громади.

Ще одну атаку дронами Shahed-136/131 на портову інфраструктуру Ізмаїла здійснено вночі 23 серпня. Внаслідок атаки пошкоджень та руйнувань зазнали зерносховища та виробничо-перевантажувальний комплекс у Подунав’ї, зокрема складські приміщення та адміністративні будівлі. За повідомленням компанії Нібулон, постраждала «Бессарабська» філія «НІБУЛОНу», сталися незначні пошкодження складських приміщень. Як зазначив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, «Росія системно б’є по зерновим ємностям і складам для зупинки агроекспорту. Лише за цю ніч на 15% була знижена експортна потужність порту Ізмаїл, до цього був порт Рені і 35 тис тонн знищеного там зерна». 

Управління ООН із прав людини застерегло про далекосяжні наслідки для прав людини від атак Російської Федерації на зернову інфраструктуру України. «Ці атаки спричиняють не тільки непомірні людські страждання та втрати для сімей, але й мають ширший вплив на засоби життєдіяльності, фермерів, громади та бізнес в Україні та поза її межами», – сказала Даніель Белль, голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Наслідки обстрілу військовими рф цивільних об’єктів у районі Ізмаїльського порту, 2 серпня 2023 року. Фото: Телеграм, Олег Кіпер/Одеська ОДА (ОВА)

 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області трапилися щонайменше такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

63

Авіаудар

2

Ракетний удар

420

Вибуховий пристрій

54

Катування (тортури), нелюдське поводження

1

Незаконне позбавлення волі

7

Привласнення майна цивільних осіб

3

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

3

Використання цивільного населення як щита

1

Інше

13

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. 

Протягом останнього місяця в Одеській області тривали масовані обстріли ЗС РФ міста Одеси, що завдало руйнувань цивільним об’єктам та спричинило жертви серед цивільних людей. Зокрема, внаслідок обстрілу 14 серпня пошкоджена соціальна та житлова інфраструктура близько 10 кварталів історичної забудови Одеси. Внаслідок цієї атаки повністю зруйновано один із найбільших супермаркетів міста, трьох співробітників поранено.

Системні атаки рф на портові об’єкти та зернову інфраструктуру завдали суттєвих збитків морській логістичній та сільськогосподарській сфері загалом, у тому числі тій, що була задіяна у Чорноморській зерновій ініціативі. Зокрема постраждали зернові термінали, склади, вантажні потужності та інфраструктура дунайських портів в Ізмаїлі та Рені. Також відомо щонайменше про одного загиблого співробітника порту, а також про одну поранену цивільну людину внаслідок ударів по портах. 

Основне фото: Будівля супермаркету «FOZZY» в м. Одесі, зруйнована внаслідок російського обстрілу 14 серпня 2023 року. Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ в м. Одесі 

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі, яка працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: