Публікація

455 днів повномасштабної війни у Миколаївській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнями УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ (працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України та ГО «Агентство економічного розвитку») у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 455 днів (з 24 лютого 2022 р. по 24 травня 2023 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Миколаївської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1760 епізодів. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Миколаївській області нами було зафіксовано загалом 359 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав   Постраждалих
Загибель людини 270
Поранення людини 590
Зґвалтування 1
Порушення прав 13
Зникнення людини 153
Усього 1027

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області внаслідок переважно артилерійських, авіа- та ракетних ударів, а також вибухових пристроїв загинуло щонайменше 270 людей та було поранено щонайменше 590 людей.

За останній місяць найбільш резонансний випадок жертв серед цивільних людей стався 27 квітня. Цього дня внаслідок обстрілу Миколаєва ракетами «Іскандер-К» одна людина загинула та 23 людей отримали поранення та були госпіталізовані, ще 20 осіб отримали допомогу на місці. В тому числі під час обстрілу поранення отримали двоє дітей, яких доставили до Миколаївської обласної дитячої клінічної лікарні.

Обстрілами із протилежного берега окупованої Кінбурнської коси військові рф продовжують завдавати жертв серед цивільних людей в Очаківській та Куцурубській громадах. Наприклад, 1 травня внаслідок російських ударів з реактивних систем залпового вогню в Куцурубській громаді поранено двох цивільних людей. 23 травня поранення внаслідок артилерійського обстрілу дістав місцевий мешканець Очакова. Чоловік у момент обстрілу перебував в автомобілі, де й отримав уламкове поранення.

Продовжують фіксуватися випадки підриву цивільних на мінах та інших вибухонебезпечних предметах. Протягом останнього місяця поранення отримали четверо людей, більшість таких подій сталась під час весняно-польових робіт. Зокрема 8 травня у Шевченківській громаді фермер наїхав на тракторі на міну та отримав мінно-вибухову травму. 16 травня в Галицинівській громаді на території сільськогосподарського кооперативу двоє чоловіків отримали мінно-вибухові травми. 

Під час виявлення правоохоронцями поховань жертв імовірних воєнних злочинів рф у деокупованих громадах стають відомими нові жертви серед цивільних людей. Так, прокурорами спільно зі слідчими та криміналістами ГУНП у місті Снігурівка було виявлено тіла жінки та чоловіка, а також  рештки тіл неопізнаних осіб, що загинули під час тимчасової окупації міста підрозділами збройних сил рф. У липні 2022 року окупанти змусили місцевого мешканця захоронити ці пакети з тілами на старому міському кладовищі. Тіла та рештки тіл направлено до бюро судово-медичної експертизи для дослідження.

Допомога пораненим людям після ракетного обстрілу м. Миколаєва 27 квітня 2023 року. Фото: ГУ ДСНС України у Миколаївській області.

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Миколаївській області за досліджуваний період внаслідок переважно артилерійських обстрілів (включно з РСЗВ з використанням касетних боєприпасів), авіа- та ракетних ударів, мінування території було пошкоджено щонайменше 3708 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Будівля житлово-побутового призначення 2222
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 505
Об’єкт підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення  469
Об’єкт інфраструктурного життєзабезпечення 124
Будівля освітньо-виховного закладу 127
Господарчі угіддя, ліси 54
Будівля лікувально-оздоровчого закладу 36
Будівля державної установи 47
Об’єкт культурно-розважального закладу 30
Об’єкт транспортної інфраструктури 25
Будівля культового призначення 15
Історичні пам’ятки 2
Мости 1
Інше/об’єкт невідомий 51
Загалом об’єктів 3708

 

Уперше за останні 113 днів Миколаїв знову стали обстрілювати із застосуванням ракет наземного, морського та повітряного базування. Перший від січня цього року обстріл стався 27 квітня. Вночі Миколаїв було атаковано ракетами «Іскандер-К», постраждало понад 100 житлових будинків, зруйнована історична будівля Миколаївського адміралтейства, пошкоджено навчальні заклади, музей, державні установи. 

У ніч проти 13 травня російські війська знову здійснили ракетний обстріл Миколаєва. Один із боєприпасів влучив по території дитячого садочка в житловій забудові та пошкодив будинки поруч. Інший боєприпас влучив по території хлібзаводу, пошкоджені всі виробничі і технічні приміщення, а також більше 20 автівок хлібзаводу. «Можна констатувати факт, що там немає військових, але автомобільна техніка, що залучена для перевезення хліба в Херсон і Миколаїв, дуже понівечена, і це можна позначитися на логістиці хліба в Миколаєві й Херсоні. Можливо, це знов таки терористичний акт, щоб людей вбити, заморити голодом, це геноцид українського народу», – зазначив мер м. Миколаєва Олександр Сєнкевич. Через три дні, 16 травня, Миколаїв знову було атаковано, цього разу крилатими ракетами морського базування типу «Калібр». Пошкоджено торговельний центр, два автосалони, зупинка громадського транспорту та щонайменше 6 багатоповерхівок.

Окрім обласного центру, російські військові вразили низку цивільних об’єктів в інших громадах області. 7 травня ракетами типу Х-22 було пошкоджено єдиний в Україні мобільний шпиталь Миколаївської обласної організації Товариства Червоного Хреста України. Медичне обладнання, технічні засоби та меблі всередині мобільного шпиталю після обстрілу непридатні для подальшого використання. Шпиталь працював у різних громадах Миколаївщини та був обладнаний всім необхідним медичним устаткуванням для надання амбулаторних послуг.

Наслідки російського обстрілу Миколаєва 16 травня 2023 року. Фото: ГУ ДСНС України у Миколаївській області.

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області сталися щонайменше такі події:

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування) 1154
– РСЗВ «Град» 39
– Авіаудар 24
– Ракетний удар 336
– РСЗВ «Смерч» 108
– РСЗВ «Ураган» 32
– Касетні засоби ураження 123
– РСЗВ «Торнадо-C» 4
– міномет 8
Обстріл зі стрілецької зброї 11
Вибуховий пристрій 56
Ушкодження транспортним засобом 1
Катування (тортури), нелюдське поводження 15
Зникнення 10
– Насильницькі зникнення 4
Незаконне позбавлення волі 10
Використання цивільного населення як щита 2
Привласнення майна цивільних осіб 11
Умисне вбивство цивільної людини 6
Умисне тілесне ушкодження цивільної людини 8
Захоплення цивільної будівлі 13
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор   4
Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу 1
Зґвалтування 1
Взяття заручників 2
Посягання на людську гідність 6
Масове насильницьке вивезення людей до Росії 1
Інше 2

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури внаслідок навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця у Миколаївській області вперше за тривалий час російські військові декілька разів обстріляли Миколаїв – 27 квітня, 13 та 16 травня. Посилились регулярні обстріли з важкої артилерії, РСЗВ та мінометів акваторії, узбережжя та населених пунктів Очаківської та Куцурубської громад, що може бути пов’язано з імовірним залученням миколаївських портів до Чорноморської зернової ініціативи. 

Такі невибіркові обстріли військових рф призвели до жертв серед цивільних людей, пошкодження житлового фонду та соціальної інфраструктури. Один з найбільших обстрілів стався 27 квітня у місті Миколаєві, яке прожило останні 113 днів без обстрілів. Внаслідок цього обстрілу одна людина загинула, 23 осіб поранено, знищено та пошкоджено понад 100 житлових будинків та об’єкти соціальної інфраструктури. Серед постраждалих цивільних об’єктів особливо відчутні для гуманітарної сфери наслідки обстрілу хлібзаводу та мобільного шпиталю Товариства Червоного Хреста України.

Основне фото: Знищена після обстрілу Миколаєва 13 травня 2023 року автівка хлібзаводу. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготували громадські приймальні УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ, які працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та ГО «Агентство економічного розвитку»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: