Публікація

335 днів повномасштабної війни у Дніпрі та Дніпропетровській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної Українською Гельсінською спілкою з прав людини, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна» про ймовірно скоєні воєнні злочини російськими окупантами у Дніпрі та Дніпропетровській області з лютого 2022 року по січень 2023 року повномасштабної російсько-української війни.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1236 епізодів з лютого 2022 по січень 2023 року. Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Дніпропетровській області нами було зафіксовано загалом 191 епізод, пов’язаний із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Дніпропетровська область:

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих Задокументовано епізодів
Загибель людини 173 58
Поранення людини 517 133
Усього 690 191

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період загалом в Дніпропетровській області (включно з Дніпром) внаслідок артобстрілів та бойових дій загинуло щонайменше 173 особи та було поранено щонайменше 517 людей.

Більшість зафіксованих втрат серед цивільних осіб було спричинено застосуванням вибухової зброї з великою зоною ураження, включаючи обстріли з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також ракетні та авіаудари.

Ракетна атака по багатоквартирному житловому будинку в Дніпрі, внаслідок якої було зруйновано два під’їзди (72 квартири) 14 січня 2023 року, за даними Офісу Генерального прокурора, здійснювалась крилатими ракетами типу Х-22, які є вкрай неточними, але досить масивними, і призводять до численних людських жертв.

ФОТО: https://twitter.com/DmytroKuleba
Фото: Дніпровська ОВА

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень в результаті бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Дніпропетровській області (включно з Дніпром) за досліджуваний період внаслідок артобстрілів та бойових дій було пошкоджено щонайменше  об’єктів 6095 цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Будівлі житлово-побутового призначення 3981
Будівлі освітньо-виховних закладів 121
Державна установа 19
Об’єкт культурно-розважального закладу 27
Буд. лікувально-оздор. закладу 25
Буд. культового призначення 14
Господарчі угіддя, ліси 40
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 317
Громадська організація 2
Об’єкти транспортної інфраструктури 72
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 915
Історичні пам’ятники 5
Автомобілі, транспортні засоби 545
Гуманітарний коридор 1
Об’єкт невідомий 10
Мости 1
Загалом об’єктів 6095

 

За задокументованими даними, серед об’єктів: авто цивільних осіб, спецтранспорт, техніка, житлові будинки, державні установи,  дитячі садочки, школи, медичні установи, будинки культури та спорту, лінії газо та електропостачання, ділянки водопроводу, магазини, заводи, склади, приватні підприємства, об’єкти критичної інфраструктури.

Практично щодня військові РФ здійснюють артилерійські обстріли  із реактивних систем залпового вогню територію Мирівської громади Нікопольського району, м. Нікополь, Марганецьку громаду, населені пункти Червоногригорівської громади, міста Кривий Ріг та Марганець. З отриманих даних можна побачити що здебільшого руйнування відбувається суто цивільних об’єктів з числа критичної інфраструктури та житлові будинки.  Внаслідок ворожих обстрілів пошкоджені житлові будинки, лінії газо та електропередач, об’єкти енергетичної та водної інфраструктури, а також інфраструктура приватних підприємств.

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Дніпропетровській області (включно з Дніпром) мали місце щонайменше наступні події:

 

Подія Епізодів
Артилерійський обстріл (бомбардування) 1085
Авіаудар 1
Ракетний удар 127
РСЗВ «Град» 355
Смерч 9
Ураган 89
Касетні засоби ураження 34
Обстріл зі стрілецької зброї 1
Вибуховий пристрій 11
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор 3

 

4. Інформація про задокументовані факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами

За зібраною нами інформацією, протягом досліджуваного періоду  нами були задокументовані наступні факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами:

 

Попередня кваліфікація події Кількість
РС 8 (2) (b) (ix). Пошкодження чи знищення історичних пам’яток, лікарень, релігійних споруд, закладах освіти, науки, мистецтва 118
РС 8 (2) (b) (v) Обстріл населеного пункту без наслідків 39
РС 8 (2) (b) (ii). Напад на цивільний об’єкт 155
РС 8 (2) (b) (iv) Знищення або пошкодження майна 889
РС 7 (1) (а) чи 8 (2) (а) (i) Умисне вбивство цивільної людини зі стрілецької зброї, чи іншим способом – увага, смерть внаслідок обстрілу не підпадає під цей пункт! 1
РС 8 (2) (b) (iii) Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор 3
РС 8 (2) (b) (iv) Загибель людини внаслідок обстрілу 55
РС 8 (2) (b) (iv) Поранення внаслідок обстрілу 131
РС 8 (2) (b) (xx) Застосування зброї, яка призводить до надмірних пошкоджень або невибіркових страждань людей, чи веде до невибіркових руйнувань, чи заборонена міжнародними угодами 63
РС 8 (2) (b) (iv) Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу 1

 

Ці дані потребують уточнення. Назва категорії в стовпчику «Попередня кваліфікація події» в жодному разі не є точним описом певного міжнародного злочину за Римським статутом Міжнародного кримінального суду, а надається виключно з інформаційною метою. Остаточну кваліфікацію події уповноважений надавати виключно суд.

5. Висновки

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що протягом 11 місяців війська держави-окупанта руйнують та знищують житлові будинки, прибудинкову територію та господарчі споруди. Ворог завдає удари по об’єктах енергетичної та водної інфраструктури області, після кожного обстрілу залишаються без світла тисячі родин. За словами представників Росії, ці напади не спрямовані проти цивільних і мають на меті лише підштовхнути Україну до переговорів і зменшити її оборонну спроможність.

Прицільні бомбардування та обстріли цивільних об’єктів – це метод, яким користується держава-окупант для залякування цивільного населення. Кількість зафіксованих зруйнованих та пошкоджених будинків дає можливість вважати, що метою нападів та обстрілів або загрози нападу є терор людей, щоб змусити владу піти на поступки та перемовини.

Армія РФ щодня продовжує обстрілювати Нікопольщину, Марганецьку та Мирівську громади з усіх видів артилерії, танків і мінометів. Російські військові роблять це під прикриттям Запорізької АЕС з території окупованого Енергодара. Пошкоджені житлові будинки, школи, лікарні, підприємства. 

З жовтня 2022 року путін особисто заявив, що рф ракетами вдарила по«об’єктах енергетики, військового управління та зв’язку України». Таким чином президент країни-агресорки офіційно визнав, що росія вдарила по об’єктах цивільної інфраструктури. З того часу окупанти вже не приховують, що навмисно гатять по цивільних.«Продовжено високоточні удари по системах військового управління та енергетики України, мети ударів досягнуто, всі призначені об’єкти уражені» — так, наприклад, міноборони РФ прокоментувало чергові обстріли України.

Це є безумовним порушенням міжнародного гуманітарного права. Застосування зброї, яка призводить до надмірних пошкоджень або невибіркових страждань людей, чи веде до невибіркових руйнувань  заборонена міжнародними угодами. 

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу: [email protected] 

Фото: Дніпропетровська ОВА

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: