Публікація

Зона конфлікту: нав’язування прийняття громадянства країни-агресора

До вашої уваги четвертий випуск нової програми Чорноморської телерадіокомпанії, підготовленої спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини

З початком анексії Криму Російською Федерацією у 2014 році спостерігаються чисельні порушення прав людини в Криму. Одним з таких порушень є нав’язування кримчанам російського громадянства. Своїми діями Росія втрутилася одночасно у сферу приватного життя кримчан та у внутрішні справи України. Як громадянам захистити себе?

Юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Дар’я Свиридова запевняє, що процедура автоматичного набуття російського громадянства є незаконною:

«Це виклик міжнародному праву, бо питання примусового набуття громадянства, мабуть, вперше постало перед правовою спільнотою. Здебільшого проблеми були після захоплення території – це позбавлення громадянства осіб або невизначеність їх статусу на цій території. З Кримом виникла інша ситуація – всім нав’язали громадянство… Отримання паспорту фактично не несе правових наслідків, це не є момент набуття громадянства. Ризики для тих кримчан, які не взяли російський паспорт, залишаються»

Експерт каже, що в Росії сьогодні немає ефективного механізму оскарження цього примусового громадянства.

«Ми маємо клієнтів, які намагалися оскаржувати в Криму це своє примусове громадянство, або хоча б відмовитися від нього. Є клієнтка, яка вже два роки намагається через адміністративну процедуру відмовитися від російського громадянства, але не може цього зробити», – розповідає Свиридова.

Хто ж сьогодні насправді кримчани – українці чи росіяни?

«Навіть за російським законодавством визнання кримчан громадянами РФ є протизаконним… Що ж стосується українського законодавства, то будь який договір, який йому суперечить, вважається недійсним», – говорить член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

Як громадянам захистити себе?

«Росія, яка окупувала Крим, не є правовою державою, тому казати про правові методи захисту прав громадян безперспективно. Єдиний вихід – це деокупація Криму і повернення цієї території в межі юрисдикції України», – впевнений адвокат Олег Березюк.

Подробиці цієї теми розкриємо у спільному проекті Української Гельсінської спілки та Чорноморської ТРК «Зона конфлікту». У гості до ведучої програми Оксани Щирби завітали гості: юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Дар’я Свиридова, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв, кримчанка та волонтер Марина Комарова.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: