Публікація

Змішаний суд може допомогти у притягненні до відповідальності винних в порушенні прав людей, які сталися внаслідок і під час збройного конфлікту

Темою другого вебінару з серії присвячених перехідному правосуддю, став змішаний суд, який в Україні може стати ефективним механізмом притягнення до відповідальності за скоєння воєнних злочинів. Спікером став адвокат, експерт Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський.

Уже зараз Україна потребує створення умов для переходу від війни до сталого миру та відновлення справедливості відносно постраждалих від збройного конфлікту з Росією. Це передбачає розроблена УГСПЛ українська модель перехідного правосуддя. У цій дорожній карті зазначені заходи, які допоможуть досягти 4 стратегічні цілі перехідного правосуддя: притягнення винних до відповідальності,  відшкодування шкоди жертвам конфлікту (репарації), право знати правду, гарантії неповторення конфлікту.

Питання притягнення до відповідальності осіб, винних в порушенні прав постраждалих осіб, навряд чи можна успішно вирішити в умовах існуючою судової системи та за такого низького рівня довіри до неї з боку українського суспільства. Вирішити одну з найболючіших тем для сучасної України можуть нові судові механізми, які передбачали б участь у відправленні правосуддя високопорядних, професійних, знаних та шанованих правників-іноземців. Для чого необхідно створити змішані суди, які діяли б у складі одночасно українських та іноземних суддів.

«Суд має не лише покарати винних. Він має створити умови, щоб ухвалене ним рішення було визнане обома сторонами конфлікту. А сприйняти рішення не просто, якщо воно виглядає лише як рішення суду переможця над переможеним. І, на моє переконання, залучення до складу суду представників третьої сторони (яка не бере участь у конфлікті) – є одним із чинників посилення довіри до такого суду, до фактів, які встановлені судом і так само до ухваленого судом рішення», – зазначив під час вебінару Роман Мартиновський.

Р. Мартиновський про змішаний суд як механізм притягнення до відповідальності воєнних злочинців

Адвокат Regional Center for Human Rights Roman Martynovskyy розповідає про змішаний суд, який в Україні може стати ефективним механізмом притягнення до відповідальності за скоєння воєнних злочинів.Відверто: забезпечити об’єктивність та неупередженість в процесі притягнення до відповідальності осіб, які вчиняли воєнні злочини під час окупації Криму та територій Донецької і Луганської областей, дуже складно в умовах високої політичної напруженості в українському суспільстві та з низького рівня довіри до існуючої судової системи. Виходом може стати змішаний суд, до складу якого включаються як національні, так і іноземні судді. На вебінарі ви дізнаєтеся про:- переваги такого механізму;- досвід країн, які його впроваджували;- інші аспекти запровадження змішаного суду. Серію вебінарів про різні аспекти перехідного правосуддя організовує УГСПЛ у партнерстві з Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим за підтримки Програми USAID Ukraine – USAID Україна «Права людини в дії».#ПерехіднеПравосуддя #TransitionalJustice #ВПО #переселенці #ЗбройнийКонфлікт #USAIDukraine #ПраваЛюдини #Права_людини_в_дії #CrimeaIsUkraine #КримЦеУкраїна #DonbasIsUkraine #ДонбасЦеУкраїна

Gepostet von Українська Гельсінська спілка з прав людини – УГСПЛ am Donnerstag, 9. April 2020

 

Також учасники онлайн-навчань дізналися від адвоката Романа Мартиновського про переваги механізму змішаного суду та досвід країн, які його впроваджували.

Презентації до вебінару «Змішаний суд як механізм притягнення до відповідальності за скоєння воєнних злочинів» можна завантажити ТУТ.

Співорганізаторами вебінарів є Українська Гельсінська спілка з прав людини  у партнерстві з Представництвом Президента в Автономній Республіці Крим. 3 квітня відбулося перше онлайн-навчання за участі докторки права, професорки з міжнародного кримінального права Копенгагенського університету (Данія) Ірини Марчук, яка розповіла про іноземний досвід перехідного правосуддя. Наступний вебінар відбудеться незабаром за участі Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим Антона Кориневича. Детальніше повідомимо згодом – слідкуйте за нашими анонсами.

Після завершення карантину УГСПЛ планує подовжити обговорення аспектів правосуддя перехідного правосуддя з правниками в рамках регіональних зустрічей.

Довідково: Національна модель перехідного правосуддя задля захисту прав людини в умовах подолання наслідків збройного конфлікту в Україні наразі розробляється робочою групою з питань реінтеграції ТОТ Комісії з питань правової реформи при Президентові України. До роботи, зокрема залучена й група експертів УГСПЛ.

 

Серія вебінарів, присвячена перехідному правосуддю, стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine – USAID Україна) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: