Публікація

Журналісти та правозахисники навчились правилам безпеки для роботи в зоні АТО

Співробітники Центру документування Української Гельсінської спілки з прав людини взяли участь у тренінгу з безпеки під час роботи в зоні АТО для преси, організованому Міністерством оборони.

З 9 по 11 березня Міністерство оборони України організувало тренінг з безпеки для журналістів та правозахисників під час висвітлення подій в зоні АТО. У заході взяли участь працівники різних українських медіа, таких як 1+1, 112 Україна, Права людини в Україні, ICTV, 2+2, Громадське радіо Маріупольське телебачення та інші. По завершенню курсу журналісти отримали акредитацію Міністерства оборони. Правозахисний сектор взяв участь за ініціативи Української Гельсінської спілки з прав людини. Представники більшості організацій, що пройшли тренінг, входять до коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі», наприклад Харківська правозахисна група. Також учасниками тренінгу стали співробітники ГО «Truth Hounds» та Центру правових і політичних досліджень «СІМ».

DSC_1718

Теоретична частина тренінгу складалась з лекцій в Національному університеті оборони України. Серед тем, що були висвітлені під час курсу – правові аспекти проведення АТО, особиста безпека перебування та діяльності журналіста в зоні бойових дій, використання військової термінології в журналістських матеріалах та інші.

DSC_1715

DSC_1740

Заключною частиною тренінгу стала практика у навчальному центрі сухопутних військ ЗСУ України «Десна».

DSC_1782

Учасники тренінгу навчились зупиняти кровотечу, спричинену пораненням під час обстрілу.

DSC_1906

DSC_1867

Дізнались, як виявляються приховані вибухові предмети.

DSC_1942

Практикували, як треба поводитись під час артилерійських обстрілів.

DSC_1978

DSC_1995

Та спробували страви польової кухні.

DSC_2059

Журналісти отримали акредитаційні перепустки для висвітлення подій у зоні проведення АТО.

DSC_2041

DSC_2006

«Курсанти» діляться власними враженнями від тренінгу.

DSC_1965

Аналітик Центру документування УГСПЛ Сергій Мовчан:

«Загальне враження від курсу досить позитивне, однак в ході проходження цього тренінгу стало зрозуміло, що досить перевантажена теоретична частина, яка жодним чином не дає ніякої підготовки для реальних дій в зоні проведення АТО. Якби акцент даного тренінгу був більше зміщений на практичні навички – це б дало набагато більш якісніший ефект для підготовки журналістів і правозахисників.Однак третій день – це був досить цікавий елемент тренінгу, який, все ж таки, допоміг засвоїти ази медичної допомоги і також надав певні практичні рекомендації стосовно того, як не потрапити до пасток, закладених саперами».

Більше фото у Фейсбуку

Співробітник ГО “Truth Hounds”, що займається документуванням воєнних злочинів у прифронтовій зоні:

«Мені здається, що тренінг цікавий. Сподобався сам факт того, що Збройні сили України співпрацюють з журналістами та готові надавати їм певну інформацію, щоб забезпечити і їх безпеку, і власну безпеку. Є взагалі-то над чим працювати, але подобається, що налагоджений цей діалог. Для нас було достатньо багато корисного щодо поведінки в зоні бойових дій у випадку обстрілів і подібних стресових ситуацій. Поведінки, допустимо, у полоні.

DSC_2052

Я думаю, що нам корисно було, в принципі, для себе щось подібне дізнатись. Сподіваємось на подальшу співпрацю і зі Збройними силами України, і з журналістами для того, щоб ми всі разом достатньо ефективно працювали в зоні бойових дій, в прифронтовій зоні».

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: