Публікація

Жінка не отримала пенсію, бо роботодавець не платив внески. За справу взялися юристи УГСПЛ

В січні 2023 року до Української Гельсінської спілки з прав людини у Кропивницькому звернулася пані Марія – переселенка з Миколаєва (ім’я заявниці змінено). Пенсійний фонд відмовив жінці у призначенні пенсії за віком через те, що роботодавець певний час не сплачував за неї страхові внески. Закінчивши трудову кар’єру із достатнім загальним стажем, Марія не могла отримати ні копійки від держави, адже у відповідних державних реєстрах була відсутня потрібна інформація для призначення пенсії. Юристи УГСПЛ у Кропивницькому допомогли жінці відновити її порушені права.

На фото: юрист та координатор приймальні УГСПЛ в м. Кропивницький – Іван Сагун та Євген Козій

Чия відповідальність?

Згідно з українським законодавством, відповідальність за несплату страхових внесків несе підприємство-страхувальник, а не працівник. Тому і проблеми з державою у подібних ситуаціях мають виникати саме в роботодавця. Та на практиці найчастіше люди пенсійного віку доводять право на отримання пенсії. 


Зважаючи на те, що працівник не повинен нести відповідальність за неналежне виконання роботодавцем свого зобов’язання сплачувати страхові внески за нього, це не може бути підставою для незарахування страхового стажу при призначенні пенсії за віком. 

Справа пані Марії

У випадку пані Марії Пенсійний Фонд порушив соціально-економічні права жінки. Тож юристи УГСПЛ у Кропивницькому подали позовну заяву до Кіровоградського окружного адміністративного суду. Позовні вимоги були задоволені. Проте Пенсійний Фонд подав апеляцію і касаційну скаргу до Верховного Суду. Суди пані Марії тривали пів року. Та зрештою крапку у справі було поставлено на користь пані Марії.

Вже після останнього рішення Пенсійний фонд у добровільному порядку, навіть без відкриття виконавчого провадження, виконав рішення суду у повному обсязі. Заявниці призначили пенсію за віком та виплатили всі суми, починаючи з моменту подання її первинної заяви про призначення пенсії, тобто аж за 10 місяців. Юристи приймальні УГСПЛ у місті Кропивницький досягли успіху у цій справі. 


Якщо ви стикнулись із подібною ситуацією, ви можете звернутись до фахівців приймалень УГСПЛ.

Щоб потрапити на прийом до приймальні УГСПЛ в місті Кропивницькому записуйтесь за телефонами:

+38-099-948-87-79 

+38-099-496-19-89

+38-099-360-71-99

+38-093-250-76-46

[email protected] 

Головне фото: depositphotos.com


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах: Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


 Приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини у Кропивницькому на базі ГО «Територія успіху» надає допомогу постраждалим від війни за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку USAID Ukraine «Права людини в дії». 

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ. 

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. 

Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine. 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: