Публікація

Заява Сумської обласної координаційної ради з питань журналістської етики

Останнім часом в Україні зросла напруженість, пов’язана з виборами Президента України. Відповідно зросла відповідальність ЗМІ перед суспільством щодо об’єктивної подачі інформації, дотримання інших етичних засад фаху.

Тим часом ми констатуємо, що окремі ЗМІ області порушують етичні стандарти, дають однобічну тенденційну інформацію, дезинформують виборців.

Так, газета Сумської міської ради “Суми і сумчани”, очолювана Іриною Панасенко, системно порушує ряд пунктів Кодексу журналістської етики, прийнятого в області 4 грудня 2003 року. Між тим, Ірина Панасенко не лише сама підписала Кодекс, зобов’язавшись цим самим дотримуватися його норм, а й була обрана членом обласної координаційної ради з питань журналістської етики. Себто на неї покладалася відповідальність не лише дотримуватися Кодексу, а й спонукати до цього колег, контролювати дотримання фахових етичних правил всіма ЗМІ на терені Сумщини.

Члени координаційної ради висловлюють своє неприйняття такої позиції журналіста, радактора, який мав би стояти на сторожі інтересів суспільства, а не інтересів влади чи окремих осіб. Відтак, керуючись Кодексом, ми заявляємо про наше рішення виключити з обласної координаційної ради редактора газети “Суми і сумчани” Ірину Панасенко та анулювати її підпис під Кодесом. Водночас ми звертаємося до колег-журналістів і просимо об’єктивно висвітлити другий тур виборів, не допустити порушень законодавства, відстояти право виборців на вільне волевиявлення.

Так, кожен з нас залежить від обставин. Хоча обставини врешті створюємо й ми самі. І самі вирішуємо, що обрати для себе, – служіння людям чи кланам, заробіток чи продажність, професійну солідарність чи можливість для маніпуляторів розокремити нас. Звичайно, комусь із нас важко протистояти тиску й говорити правду. Але ж у такій ситуації можна принаймні не дозволяти собі брехні. Можна зважити просту річ, про яку не всі пам’ятають: люди від влади, які намагаються тиснути на нас, нічого не варті без можливості розповсюджувати інформацію.

Хоча б на мить уявіть, що всі ЗМІ перестали писати про якийсь орган влади!.. Недарма ж ще понад двісті років тому Томас Джефферсон, автор проекту американської Декларації про незалежність, сказав: “Якщо залежало б від мене, чи матимемо ми уряд без газет чи газети без уряду, то я б ні хвилини не вагався вибрати другий варіант”. То чи такі ми насправді безпорадні, як здаємося?

Так, кожен з нас має право на власний вибір. Але хай це буде вибір теми, вибір позиції принципового журналіста, вибір свого кандидата на виборах – кого б кожен з нас не обирав. Але це не повинен бути вибір беззаконня, безправ’я, безчестя. Кожен з нас може вибирати для себе. Але при цьому – не порушувати чужих прав на об’єктивну інформацію, на свободу слова та волевиявлення.

Варто у ці дні подумати над тим, як вчинити сьогодні, аби завтра не було соромно перед своїми дітьми, перед людьми, перед Богом.

Члени обласної координаційної ради з питань журналістської етики

Наталя РОЗТОРГУЄВА

Владислав ІВЧЕНКО

Олександр ХОРУЖЕНКО

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: