Публікація

Залишилися двоє людей: російське вторгнення спустошило село Петрівка на Херсонщині

До повномасштабного вторгнення в селі Петрівка Нововоронцовської територіальної громади Херсонської області проживало трохи більше 100 людей. Нині лише двоє постійно тут живуть. Снаряди та вибухи залишили свої сліди на парканах та будинках. Майже половину з домівок сильно пошкоджено – зруйновано дахи та стіни, вибито шибки. Те, що залишили після себе росіяни – зафіксували журналісти «Вгору» разом із документатором злочинів РФ адвокатом Української Гельсінської спілки з прав людини Олександром Даниловим,  в рамках ініціативи «Трибунал для Путіна». 

Зруйнований будинок в селі Петрівка на Херсонщині. Фото Олександра Данилова

Вимушені переселенці

ЗСУ звільнили село Петрівка на Херсонщині восени 2022 року. Після окупації воно стоїть в руїнах. В травні тут відновили електропостачання. Але з водою досі є проблеми. Водонапірна башта сильно пошкоджена снарядами. Її обіцяють відремонтувати. А поки води нема.

Нині в селі постійно проживає одна сім’я – двоє дорослих. Інші односельці приїздять час від часу, намагаються відновити свої господарства, а поки повертатися їм нікуди. Серед таких вимушених переселенців – Михайло (ім’я змінено).

– У мене троє дітей, одна дитина ще маленька, двоє вже в школу ходять, – каже чоловік. – Що їм тут зараз робити? Будинок розбитий, накритий брезентом, ні вікон, ні дверей. Найближча школа в Хрещенівці. І нас, і наших дітей автобус туди возив. А зараз ні автобуса, ні школи немає – зруйнована. На її відновлення виділені кошти, але поки не ремонтують, бо тут йдуть бойові дії. Але додому дуже тягне. Хочеться додому…

Михайло каже, якби мешканцям дали кран, вони б з односельцями водонапірну башту б відновили, адже є і можливість, і знання. А буде світло й вода – то люди повернуться.

Зруйновані будинки в селі Петрівка на Херсонщині. Фото Олександра Данилова

Нема села

Жителі села поступово розбирають руїни, наводять лад на подвір’ях, виполюють бур’яни, пораються на городах та знову розводять птицю. Хоча, за словами місцевих, влада їх хотіла «списати» з карти району. Та поступово життя повертається, мешканці відбудовують будинки й змушують владу теж відновлювати Петрівку.

– Дехто з представників влади дозволяє собі говорити, що Петрівки як села вже немає, – говорить з обуренням пан Михайло. – А як вона може бути знищена, якщо люди тут життя відбудовують?! Он, бачите, поряд будівля? Там пенсіонери з онуком жили. Їм по 90 років було. Виїхали як переселенці й десь там померли. Це їхній дім був. Онук хоче його відновити. Отам – був будинок моєї матері. Як отримаємо матеріали, одразу почнемо роботи, бо вона теж чекає на повернення. Ще один сусід, отам жив, скоро вже зовсім сюди переїде з Дніпра, як тільки там оформить пенсію. І будемо тут жити. Місто є місто, а дім є дім. До війни в нас кожен через подвір’я працював на землі. І будемо поратися на ній далі. Тому що це наш хліб, наше життя.

Про життя під час окупації Петрівки та викрадення місцевих читайте в матеріалі «69 діб в коморі без світла: двоє братів дивом врятувались з російського полону».  


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах: Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


 Інформація зібрана та зафіксована журналістами «Вгору» разом із документатором злочинів російської федерації адвокатом Української Гельсінської спілки з прав людини та Фонду милосердя та здоров’я Олександром Даниловим. 

Якщо ви стали свідком чи жертвою воєнного злочину РФ, повідомте про це. Напишіть на пошту: [email protected] або просто залиште контакти й правозахисники з вами зв’яжуться. Кожна історія важлива! Ці свідчення не дозволять забути про горе, яке росіяни принесли на українські землі та покарати винних.

З початку повномасштабного вторгнення, у рамках ініціативи Т4Р, задокументовано понад 47 тисяч воєнних злочинів Росії проти України. Усі дані документатори вносять у загальну базу, яка оновлюється щодня.


Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим унаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоби дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ. 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: