Публікація

Законодавча діяльність Верховної Ради України у сфері прав людини (Випуск № 9, огляд законопроектів за період 02.10.2006 – 06.10.2006)

Законопроекти зареєстровані у Верховній Раді України за період 02.10.2006-06.10.2006 р.:

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо повноважень наглядових рад) (№2153 від 02.10.2006 р., подання – народний депутат – Герасим’юк О.В.(Наша Україна) ).

Цей законопроект направлений на вдосконалення законодавчого визначення завдань та повноважень громадських рад при НТКУ та НРКУ.

2. Проект Закону про основні засади охорони комерційної таємниці в Україні (№2249 від 02.10.2006 р., подання – народний депутат – Семинога А.І.(БЮТ) ).

Цей законопроект регулює відносини, пов’язані з віднесенням інформації до комерційної таємниці, передачею такої інформації, охороною її конфіденційності з метою забезпечення балансу інтересів власників інформації, що становить комерційну таємницю, та інших учасників регульованих відносин.

3. Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за правопорушення з мотивів національної, расової чи релігійної ненависті або ворожнечі) Україні (№2252 від 03.10.2006 р., подання – народний депутат – Фельдман О.Б.(БЮТ) ).

Законопроект передбачає встановлення кримінальної відповідальності за правопорушення з мотивів національної, расової чи релігійної ненависті або ворожнечі навіть у випадку відсутності умислу у діях, які ведуть до цього правопорушення. Зміни передбачають усунення такої кваліфікаційної ознаки злочину, як умисел у вчиненні даного злочину. Дана стаття давно мала б бути зміненою, хоча й слід зазначити, що законопроект потребує доопрацювання.

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (відносно впровадження пробації) (№2253 від 03.10.2006 р., подання – народний депутат – Фельдман О.Б.(БЮТ)).

Цей законопроект впроваджує пробацію як новий альтернативний вид покарань що не передбачає позбавлення волі, і полягає у встановленні нагляду за засудженим з покладенням на нього низки обмежень: відвідування центру пробації, виховні заходи, медіація, приймання участі у певних видах діяльності, обмеження свободи пересування в межах визначеної території та до певного часу.

5. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо здійснення парламентського контролю за діяльністю органів прокуратури) (№2275 від 04.10.2006 р., подання – народних депутатів – Піскун С.М.(Партія Регіонів), Швець В.Д.(БЮТ)).

Цей законопроект передбачає призначення і звільнення першого заступника, заступників Генерального прокурора України, заступника прокурора Автономної Республіки Крим, прокурорів областей, міст Києва і Севастополя шляхом погодження профільним комітетом Верховної Ради України кандидатур на вказані посади. Заслуховування профільним комітетом Верховної Ради України звіту першого заступника, заступників Генерального прокурора України, заступника прокурора Автономної Республіки Крим, прокурорів областей, міст Києва і Севастополя та висловлення їм недовіри, відповідно до даного законопроекту, може мати наслідком звільнення таких осіб Генеральним прокурором України. Крім того, профільному комітету ВР надаються інші повноваження щодо здійснення парламентського контролю за діяльністю прокуратури.

Даний проект викликає масу критики з огляду на суперечливість впровадження подібного контролю Фактично, створиться механізм по запобіганню буд-яких розслідувань кримінальної діяльності народних депутатів та причетних до них структур. Крім того, подібні повноваження значно обмежують повноваження Прокуратури, що загалом порушує міжнародні стандарти щодо незалежності кримінального розслідування. Також, подібна процедура сприятиме збільшенню корупції, оскільки народні депутати тепер матимуть впливуть на будь-якого прокурора і фактично одним дзвінком зможуть закривати чи відкривати кримінальні справи. При таких повноваженнях істотно підвищується ризик використання Прокуратури в політичних цілях з метою розправи з політичними чи економічними конкурентами.

Слід зазначити, що цей не демократичний проект закону поданий народними депутатами з прямо протилежних фракцій.

6. Проект Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо порядку вилучення документів. (№2276 від 04.10.2006 р., подання – народний депутат – Круць М.Ф.(Наша Україна)).

Цим законопроектом встановлюється механізм реалізації права на отримання копій в ході вилучення документів шляхом внесення відповідного запису в протокол слідчої дії та порядок оскарження в разі відмови в отриманні копій.

7. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про нотаріат” (№2278 від 05.10.2006 р., подання – народних депутатів – Тарасов В.В.(Соціалістична партія), Потапов В.І. (Партія Регіонів)).

Цей законопроект викладає Закон у новій редакції, змінюючи концепцію і структуру закону, в ньому передбачається суттєве реформування нотаріату в Україні, а також запровадження єдиного нотаріату відповідно до нових правових економічних, соціальних і політичних умов суспільства.

8. Проект Постанови про відзначення 30-ї річниці створення Української групи сприяння виконанню Гельсінкських угод (№2282 від 05.10.2006 р., подання – народний депутат – Карпачова Н.І.(Партія Регіонів)).

Законопроект передбачає реалізувати низку заходів, спрямованих на популяризацію Українського гельсінкського руху та на вшанування пам’яті його учасників. УГСПЛ звернулася до Голови Верховної Ради України з проханням враховувати, що усі події, пов’язані з відзначенням цієї події організовує координаційний комітет, до якого увійшли засновники УГГ та відомі правозахисники. Зокрема, планується проведення семінару та урочистостей, на котрі запрошуються учасники гельсінського руху з різних країн, політики та Президент України.

 9. Проект Закону про внесення змін та доповнень до Кримінально-процесуального кодексу України щодо надання Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини та його представникам можливості судового захисту прав та свобод людини. (№2283 від 05.10.2006 р., подання – народний депутат – Карпачова Н.І.(Партія Регіонів)).

Цей законопроект пропонує законодавчо закріпити повноваження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та його представників як повноцінних учасників судового процесу з передбаченими в Кримінально-процесуальному кодексі України правами, в т.ч. на оскарження незаконних та необґрунтованих вироків, ухвал і постанов суду.

Даний проект є достатньо спірним, оскільки не зрозуміло з якою метою омбусман вступає в процес. Якщо у підзахисного чи потерпілого є неналежний захист, то доцільно змінювати систему надання правової допомоги цим особам, а не забезпечувати вибіркове її надання Уповноваженим парламенту. У будь-якому разі Омбудсман не є адвокатом і за своєю природою навряд чи повинна брати участь у таких судових процесах. Основна його функція – здійснення парламентського контролю, а не представлення інтересів осіб у судах.

10. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо попередження несанкціонованого прослуховування телефонних розмов) . (№2288 від 06.10.2006 р., подання – народний депутат – Швець В.Д.(БЮТ)).

Цим законопроектом пропонується уточнити чинні редакції законодавчих актів в частині недопущення протиправного прослуховування телефонних розмов та зняття інформації з каналів зв’язку, у тому числі стільникового (мобільного) зв’язку.

Загалом, даний проект не встановлює жодних нових гарантій щодо незаконного прослуховування телефонів будь-яких типів і не вирішує дану проблему.

Закони і постанови прийняті Верховною Радою України за період 02.10.2006-06.10.2006 р.:

1. Проект Закону № 2176 про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2007 рік (від 15.09.2006 № 6508/0/2-06 вручено 19.09.2006, подання Комітету – 21.09.2006). Прийнято за основу 02.10.2006 р.

2. Проект Закону № 1297 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб (проект н.д. І.Бондарчука вручено 05.09.2006, подання Комітету одержано 20.09.2009). Прийнято за основу 02.10.2006 р.

Законопроектом пропонується доповнити Закон “Про оплату праці” та Кодекс законів про працю України положеннями щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати на рівні не меншому за прожитковий мінімум для працездатної особи, що дозволить забезпечити приведення норм згаданих законодавчих актів до вимог Закону “Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії”. Крім того, змінюється порядок встановлення розміру мінімальної заробітної плати.

3. Проект Закону № 1249 про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування системи органів, які здійснюють боротьбу з організованою злочинністю (друге читання) (доручення від 19.09.2006). Прийнято в цілому 05.10.2006 р.

4. Закон України “Про статус слідчих” з пропозиціями Президента України від 06.04.2006 (вручено 07.06.2006, повторне подання Комітету одержано 20.09.2006, відкладено 14.09.2006). Прийнято рішення про відхилення.

Слід вітати дане рішення. Аналіз даного законопроект правозахисниками дивіться на сайті Харківської правозахисної групи

5. Проект Закону № 0954 про внесення змін до Закону України “Про порядок відшкодування шкоди, завданої особі незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду” (щодо оприлюднення рішень про реабілітацію особи) (друге читання) (доручення від 17.03.2006). Прийнято рішення про зняття з розгляду.

6. Проект Закону № 0953 про внесення змін до Закону України “Про прокуратуру” (нова редакція) (друге читання за дорученням від 04.03.2004, подання Комітету про зняття з розгляду вручено 20.09.2006). Прийнято рішення про скасування рішення про прийняття законопроекту за основу.

7. Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування” з пропозиціями Президента України від 06.04.2006 (вручено 07.06.2006, подання Комітету одержано 20.09.2006). Верховна Рада подолала вето Президента і прийняла в цілому 05.10.2006 р.

8. Проект Закону № 1074 про забезпечення молоді житлом (проект н.д. Є.Філіндаша вручено 22.06.2006, пропозиції Комітету одержано 02.10.2006). Прийнято рішення про направлення на доопрацювання.

Робота комітетів Верховної Ради України за період 02.10.2006-06.10.2006.:

1. Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією рекомендує парламенту прийняти у другому читанні проект закону № 1249 про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування системи органів, які здійснюють боротьбу з організованою злочинністю.

2. Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією рекомендує парламенту відхилити проекти законів “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відповідальності за корупційні правопорушення”, “Про засади запобігання та протидії корупції”, “Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень”. У підсумку обговорення, Комітет ухвалив рішення рекомендувати парламенту відхилити ці законопроекти й направити на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи. Було також переглянуто рішення й щодо ратифікації відповідних Конвенцій про корупцію, які також Комітет рекомендує не підтримувати.

3. Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму на засіданні рекомендував Верховній Раді України прийняти проект закону № 0919 про внесення змін до Закону “Про молодіжні та дитячі громадські організації” у другому читанні.

4. Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва ухвалив рішення доопрацювати проект закону №0914 про особливості ліцензування та провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

5. Комітет з питань соціальної політики та праці рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо збільшення розміру аліментів на дітей, поданий народним депутатом М.Томенком.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: