Публікація

Загальні принципи політики ЄС щодо підтримки правосуддя перехідного періоду

16 листопада 2015 р. в Раді закордонних справ ЄС була прийнята політична основа для підтримки правосуддя перехідного періоду. Документ отримав назву «Загальні принципи політики ЄС щодо підтримки правосуддя перехідного періоду» (The EU’s Policy Framework on support to transitional justice). Таким чином, ЄС став першою регіональною організацією, яка має спеціальну стратегію щодо правосуддя перехідного періоду.

Розвиваючи міжнародні принципи перехідного правосуддя, визначені в документах ООН, ЄС готовий надавати значні внески, пов’язані із фінансуванням правосуддя, ініціативами встановлення правди, інституційними реформами та програмами відшкодування, включаючи підтримку громадянського суспільства та жертв конфліктів.

Сьогодні УГСПЛ вперше публікує переклад Загальних принципів українською мовою.

Цей документ є частиною впровадження Плану дій ЄС з прав людини та демократії на 2015 – 2019 рр., який містить Напрямок діяльності 22 (b) – обов’язок розробляти та впроваджувати політику ЄС щодо правосуддя перехідного періоду. Мета полягає у створенні рамки для підтримки з боку ЄС механізмів та процесів правосуддя перехідного періоду, а також для підвищення спроможності ЄС відігравати більш активну та послідовну роль щодо співпраці як з країнами-партнерами, так і з міжнародними та регіональними організаціями. Ця рамка визначає, як ЄС буде діяти в ситуаціях, коли минулі порушення та зловживання, включаючи випадки грубих порушень та зловживань правами людини та серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, шляхом підтримки – з урахуванням конкретного контексту – комбінації заходів, спрямованих на забезпечення істини, справедливості, відшкодування та гарантії неповторення, тобто забезпечення правосуддя перехідного періоду. Це розвиває та доповнює існуючу потужну політику ЄС з підтримки Міжнародного кримінального суду, а також враховує загальні принципи та заходи ООН в сфері правосуддя перехідного періоду.

Він також наголошує на тому, як саме розробляються та реалізуються стратегії щодо правосуддя перехідного періоду:

Всі процеси такого роду повинні мати місцеву та національну приналежність, забезпечувати інклюзивність, гендерну чутливість, а також враховувати зобов’язання держави у рамках міжнародного права. Отже, участь громадянського суспільства, потерпілих, представників меншин, жінок та молоді у таких процесах відіграє важливу роль. Правосуддя перехідного періоду сьогодні вважається невід’ємною частиною розбудови держави та миротворення, і тому має бути інтегроване до ширшого процесу реагування на кризові ситуації, попередження конфліктів, зусиль з безпеки та розвитку ЄС.

З перекладом Загальних принципів українською мовою можна ознайомитись тут

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: