Публікація

За 3 роки Національну стратегію у сфері прав людини в частині збройного конфлікту виконано менше ніж на третину

Українська Гельсінська спілка з прав людини наголошує на необхідності належного виконання  Національної стратегії у сфері прав людини, яку було прийнято Президентом України у серпні 2015 року. Детальні кроки щодо досягнення очікуваних результатів Національної стратегії визначили у Плані дій з її реалізації на період до 2020 року, затвердженому Розпорядженням Кабінету Міністрів України у листопаді цього ж року.

УГСПЛ з 2016 року спільно з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та іншими організаціями громадянського суспільства здійснює моніторинг виконання Національної стратегії та Плану дій. Результати періодичного аналізу невтішні. За загальними підсумками, Національна стратегія та План дій, в частині, яка стосується збройного конфлікту, виконані лише на 27%. Тобто, усі задіяні інституції разом і поодиноко спрацювали лише на третину. Правозахисники, у тому числі і УГСПЛ, неодноразово наголошували на недостатності дій Уряду для вирішення системних порушень прав людини, що пов’язані зі збройним конфліктом. Та, на жаль, ці зауваження громадянського суспільства не бралися до уваги.

Для прикладу, у напрямку захисту прав переселенців ще у 2016 заснували окреме Міністерство та у 2017 схвалили Стратегію інтеграції ВПО. Та досі Верховною Радою законодавчо не врегульований механізм забезпечення виборчих прав на місцевому рівні цієї категорії осіб. Так само Урядом не розроблений порядок компенсації вартості пошкодженого майна.

Щодо звільнення заручників та відновлення їх прав зроблено теж небагато. Лише проведення інформаційних кампаній, які здебільшого підтримували громадські організації.

Сьогодні План дій перебуває в процесі змін та погодження із центральними органами виконавчої влади. Правозахисники впевнені: оновити його потрібно було раніше, однак особливо актуальним це питання стало у зв’язку з прийняттям Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» у січні минулого року.

«Однак ці зміни не стануть результативними, якщо Національну стратегію не почнуть спільно імплементувати державні органи та інститути громадянського суспільства. Тож, перед новообраним Президентом України Володимиром Зеленським, окрім всього, постала ще одна непроста задача – оперативно звернути увагу на неналежну реалізацію Національної стратегії у сфері прав людини та ініціювати підготовку наступної Стратегії, яка відповідатиме вже новим викликам», – радить експертка УГСПЛ Ксенія Семьоркіна.

Врешті, Президенту і іншим органам влади варто актуалізувати поняття перехідного правосуддя та розпочати запроваджувати його засади, адже збройний конфлікт рано чи пізно закінчиться, і країна має бути  готовою до вирішення комплексних задач із подолання наслідків збройної агресії.

Матеріал підготовлений у рамках Програми USAID «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Програма USAID підтримує моніторинг виконання Національної стратегії з прав людини в частині, що стосується забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб та постраждалого від конфлікту населення.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53.

Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: