Публікація

Юристи знайшли помилку військової комісії, через яку чоловік почав втрачати здоров’я. Деталі справи

Олег (ім’я змінено з міркувань безпеки) разом із дружиною звернувся до приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) в місті Суми. До правозахисників його направила сервісна організація БО БФ «ВОЛНА» (м. Полтава).

Чоловік проходить службу в підрозділі територіальної оборони в Полтавській області. Найближчим часом його планували відправити до зони бойових дій. Але проблема полягала в тому, що  при мобілізації військово-лікарська комісія (ВЛК) не врахувала його діагноз – «Хронічна ретровірусна інфекція, В20 з проявами бактеріальних інфекцій». Через це ВЛК  зробила помилковий висновок ст. 5б – «Обмежено придатний до військової служби», хоча це суперечить нормам Положення про ВЛК в ЗСУ, затвердженого наказом МО України від 14.08.2008 №402. З такою рубрикою (В20-В22) в Розкладі хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1 до цього наказу) передбачена стаття 5а Розкладу хвороб – «Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку».

Служба в теробороні вже дала свої наслідки: режими чергувань та надмірне фізичне навантаження призвело до того, що здоров’я чоловіка значно погіршилось, а новий спосіб життя не давав Олегу дотримуватися режиму прийому антиретровірусної терапії, життєво необхідної для людей з ВІЛ. Тож його дружина просила юристів УГСПЛ допомогти у розв’язанні проблеми, що виникла при проходженні ВЛК та спробувати зупинити відправку чоловіка в зону активних бойових дій, бо це ще більше погіршило б стан його здоров’я та навряд чи сприяло інтересам служби.

В’ячеслав Пушин, юрист-правозахисник УГСПЛ

Юрист приймальні проаналізував наявну медичну документацію, яка підтверджувала у клієнта захворювання з рубрикою В20, а також відповіді на подані раніше скарги до голови ВЛК та Уповноваженого ВР України з прав людини. Після чого допоміг скласти мотивовану скаргу на ім’я голови регіональної ВЛК з копією до центральної ВЛК. В цій скарзі була вимога виправити допущену технічну помилку. Кінцевою метою правозахисників було звернути увагу на порушення наказу №402 та на підставі наявних документів, без проходження повторного ВЛК, спонукати керівництво установи виправити помилку в документі, змінивши формулювання у висновку зі ст. 5б на ст. 5а.

Наразі ми маємо проміжковий успішний результат за справою, адже оформлення документів для відправки клієнта до бойової військової частини призупинено. 

Водночас керівництво ВЛК, ігноруючи викладені у скарзі факти, які свідчать про порушення наказу №402, готують документи для направлення клієнта на повторну ВЛК до Національного військово-медичного клінічного центру (м. Київ). Станом на червень відповіді на скаргу від Центральної військово-лікарської комісії клієнтові не надходило. 

Юристи УГСПЛ взяли цю справу під свій контроль, оскільки не виключають, що у подальшому  може з’явитися необхідність захищати права клієнта, порушені внаслідок неправомірних дій ВЛК, у судовому порядку.

Люди, які живуть з ВІЛ можуть звертатися до громадських приймалень Української Гельсінської спілки прав людини за юридичною допомогою. 

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Налагодження механізму юридичного захисту прав осіб, які живуть з ВІЛ/СНІД, які хворіють на ТБ та уразливих до ВІЛ груп населення» в рамках реалізації  проекту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

ВІЛ-позитивні люди в армії. Найпоширеніший страх – залишитися без допомоги

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: