Публікація

Європейська мережа з виконання рішень опублікувала карту «боржників» Європи

За 10 років Україна не виконала 67 % зі 117 провідних рішень Європейського суду з прав людини проти України. Такі дані опублікувала Європейська мережа з виконання рішень (European Implementation Network (EIN)). На представленій EIN інтерактивній карті є інформація щодо 47 країн Європи, які підписали Конвенцію про захист прав людини і з основоположних свобод.

Під провідними EIN розуміє ті рішення, які визначають нову значну або системну проблему в країні. Тому кожне провідне рішення представляє пул питань прав людини, що потребує вирішення – більш широку проблему, яка стосується суспільства. На думку EIN, якщо провідні судові рішення не виконані, це означає, що основними питаннями прав людини не займаються. Наприклад, провідне рішення щодо виявлення випадків катувань може відображати триваючу ситуацію катувань, які здійснюються державними чиновниками у певній країні. Якщо це провідне рішення ще не виконане, проблеми, пов’язані з державними катуваннями в цій країні, досі не вирішені.

Оцінка частки провідних судових рішень, що виконуються, є найкращим методом для оцінки того, чи проводить країна загальні реформи для виконання рішень Європейського суду з прав людини.

На жаль, наведена EIN щодо України статистика невтішна. Так і хочеться сказати, що не 67 % не виконано, а лише 33 % виконано за 10 останніх років з 117 провідних рішень Європейського Суду нашою державою. В чому причини такого значного невиконання? Це, певно, буде наступним предметом вивчення EIN.

Одним із прикладів невиконання EIN наводиться справа «Гонгадзе проти України», в якій Європейський суд з прав людини визнав порушення статті 2 (1) Конвенції (право на життя). Українська влада не сприйняла серйозно численні загрози, з якими зіштовхувався Георгій напередодні смерті. Українська влада також не провела серйозного, ефективного розслідування вбивства журналіста. На думку суду, органи державної влади були більш зайняті очищенням імені чиновників високого рівня, ніж відкриттям правди. У 2018 році Комітет міністрів постановив, що “незважаючи на їх попередні рішення та майже через 18 років, розслідування… вбивства Г. Гонгадзе все ще закрите”. Журналістам в Україні продовжують регулярно погрожувати та нападати. Поки ще не створена ефективна система захисту для їх безпеки.

Карта «боржників» Європи від EIN у вільному доступі тут.

Європейська мережа впровадження (EIN) нараховує 35 членів та 7 партнерів з 25 європейських країн. Зокрема, одним із її членів є Українська Гельсінська спілка з прав людини. EIN працює з членами та партнерами – юристами, організаціями громадянського суспільства та громадами – з усього регіону Ради Європи, виступаючи за повне та своєчасне виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Джерело: Європейська мережа з виконання рішень (EIN)

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: