Публікація

Які особливості судового розгляду злочинів за статею 437 Кримінального кодексу України?

Склад злочину, передбаченого статтею 437 Кримінального кодексу України складається, як і інші склади злочинів з чотирьох елементів: суб’єкта, об’єкта, суб’єктивної та об’єктивної сторони. Найбільш дискусійним на сьогодні в судовій практиці та юридичній теорії стало поняття суб’єкта, оскільки частина правників вважає, що він є загальним. 

Особливості судового розгляду злочинів, передбачених статтею 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни) Кримінального Кодексу України (далі – КК України) вивчала Олена Сапожнікова, юрист-аналітик Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини. Зокрема, адвокат вивчила судову практику за відкритим для загалу Єдиним реєстром судових рішень.

Судовий розгляд кримінальних проваджень, відкритих за вчинення даного міжнародного злочину, проводиться національними судами загальної юрисдикції згідно з положеннями Кримінального процесуального кодексу України, до якого за понад 9 років війни внесено низку змін та нових статей в цьому контексті. Найбільш суттєві зміни відбулися після проголошення Президентом України 24 лютого 2022 року в Україні воєнного стану, який з 22 липня 2023 року вкотре продовжений на 90 діб. Зокрема, до КПК України включені нові розділи, а саме 14 квітня 2022 року – Розділ ІХ – 1 «Особливий режим досудового розслідування та судового розгляду в умовах воєнного стану», а 3 травня 2022 року – Розділ ІХ – 2 «Особливості співробітництва з Міжнародним кримінальним судом».

Ілюстративне фото. Джерело: depositphotos.com

В Єдиному державному реєстрі судових рішень у відкритому доступі за досліджуваний період з 27 лютого 2014 року по 01 вересня 2023 року розміщено 20 вироків, винесених у справах, де одним з елементів формули кваліфікації вказана стаття 437 КК України (додаток). Вироки винесені у 2015-2023 роки. 

Юрист-аналітик Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини, адвокат Олена Сапожнікова

Досліджувані вироки винесені 14 національними судами України Донецької, Луганської, Запорізької областей та міст Дніпропетровська, Києва. З досліджуваних 20 справ, в 10 відбувалися загальні судові розгляди, так звані «повні розгляди»: за участі обвинувачених, дослідженні доказів їх вини тощо. Вироки в загальному порядку в справах за статтею 437 КК України винесені протягом 2016-2021 років. Решта 10 вироків винесені в рамках спеціальних проваджень. 

Обвинуваченими у вищеназваних 20 кримінальних справах стали 25 осіб, з яких 24 особи чоловічої статі, громадяни України (16) та Російської Федерації (8), а також 1 особа невідомо якого громадянства та якої статі, оскільки немає інформації про це у судових рішеннях в ЄДРСР.

Як відбувалося дослідження, які нюанси вдалося виявити та які висновки зроблені після аналізу усіх вироків — читайте у дослідженні, яке підготувала юрист-аналітик Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини, адвокат Олена Сапожнікова:

 

Стаття 437. Огляд судової практики — огляд повністю

 Стаття 437. Огляд судової практики (резюме) — коротке викладення огляду


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Матеріал підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка впроваджується УГСПЛ.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ. 

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: