Публікація

Як встановити факт смерті на непідконтрольних територіях за заявою представника неповнолітньої дитини

Юристи УГСПЛ говорять: нині в Україні все ще існує проблема узаконювання фактів смерті на тимчасово окупованих територіях, і єдиний механізм – звернення до суду. Для багатьох людей ця процедура є складною і незрозумілою, а тому потребує юридичного супроводу. Наприклад, необхідно довести родинний зв’язок з померлим, додаючи усі відповідні документи. А як бути, коли справою має займатися не родич, а представник зацікавленої особи?  

Саме про такий випадок розповідають правники правозахисники приймальні УГСПЛ у Сумах. До них звернулась пані Наталія – вона попросила юристів допомогти встановити факт смерті її колишнього чоловіка. Він помер у віці 35 років у Докучаєвську Донецької області, – території, яка наразі не контролюється державними органами влади України. Наталія офіційно розлучилась з чоловіком ще 2014-го, саме коли почалась війна. Жінка разом з маленькою донькою переїхала до Сум, знайшла роботу, а дитину влаштувала до школи, чоловік – залишився у Докучаєвську. Але згодом надійшла звістка про смерть колишнього чоловіка.

«Разом з тим для дівчинки виникло багато правових проблем, оскільки свідоцтво про смерть її батька було видано в ОРДЛО, – говорить Наталія Єсіна, фахівчиня громадської приймальні УГСПЛ у Сумах. – Як відомо, в Україні такі документи є просто «папірцями» – недійсними і такими, що не створюють правових наслідків (на підставі п.1-3 ст.9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території» №1207-VII від 15.04.2014 р.). І досі все ще немає інших шляхів вирішення проблеми, окрім як встановлювати факт смерті особи через суд. У суді треба надавати докази: свідоцтво про смерть, видане на окупованій території, медичні довідки про причину смерті, документи про поховання тощо». Подібна ж ускладнена процедура з наданням доказів відбувається і при встановленні факту народження дитини на непідконтрольній території, зауважує Єсіна.

«Узаконити» факт смерті колишнього чоловіка для пані Наталії було потрібно, аби визначити статус дитини, оформити відповідні пільги та залагодити організаційні моменти, пов’язані з майбутніми можливими поїздками дитини за кордон.

«Займатися цим, окрім жінки, було нікому. Відповідно до Цивільного процесуального кодексу України, заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами території України. Тож в цьому випадку колишня дружина мала право звернутися з такою заявою до суду лише як законний представник своєї малолітньої доньки», – пояснює правозахисниця.

У приймальні УГСПЛ допомогли клієнтці скласти заяву до суду про встановлення факту смерті, а 17 березня 2021 року суд прийняв позитивне рішення (https://reyestr.court.gov.ua/Review/95595344). Після його появи відповідний відділ державної реєстрації актів цивільного стану територіального управління юстиції здійснив державну реєстрацію смерті, а також видав пані Наталії свідоцтво про смерть колишнього чоловіка та відповідний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян. «Таким чином дочка змогла отримати офіційні документи, що підтверджують смерть рідного батька», –  додає Єсіна.

 

Матеріал підготовлений за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Діяльність УГСПЛ зі створення національної моделі перехідного правосуддя впроваджується в рамках цієї програми.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: