Публікація

Як укласти угоду з адвокатом дистанційно: поради експертів

Повномасштабна війна, фізична відокремленість людей, зокрема на тимчасово окупованих територіях, внесли свої нюанси до порядку взаємодії між громадянином і адвокатом. Яким чином можна укласти угоду з адвокатом дистанційно роз’яснили юристки Одеської громадської приймальні УГСПЛ Юлія Лісова та Тетяна Кушніренко.

Адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги, відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» .

Договір про надання правової допомоги укладається в письмовій формі. При цьому він може вчинятися усно у випадках надання консультацій записом про це в журналі або якщо клієнт потребує невідкладно надання правової допомоги – з подальшим укладенням договору в письмовій формі у найближчий можливий строк.

Однак нова реальність потребує можливості укладати дані угоди за територіальної відсутності клієнта поруч з адвокатом.

У законодавстві України відсутні обмеження щодо укладення угоди про надання правової допомоги дистанційно (в електронному вигляді).

Тобто договір про надання правової допомоги може укладатись в електронній формі. За законом, укладені таким чином договори,  фактично  прирівнюються до письмової форми (стаття 639 Цивільного кодексу України).

Зокрема, Радою адвокатів України зроблено висновок про наявність «…права адвокатів укладати договори про надання правової допомоги за допомогою інформаційно-телекомунікаційних систем або у інший спосіб з дотриманням вимог, встановлених Конституцією України та Законом України “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”»

Після укладення договору на підтвердження своїх повноважень як представника адвокат матиме право самостійно виписувати ордер, складати, підписувати та подавати за дорученням клієнта скарги, заяви, клопотання, зокрема позовні заяви, відзиви, заперечення, отримувати копії (дублікати) тощо.

Тобто на сьогоднішній день існує можливість обмінюватися документами, укладати угоди дистанційно, маючи для цього лише смартфон і доступ до інтернету.

Укласти договір про надання правової допомоги  дистанційно можна наступним чином:

  1. Текст Договору надсилаємо на електронну пошту чи в один із месенджерів. Клієнт/адвокат його роздруковує у себе на місці, підписує та надсилає поштою іншій стороні (або передаємо автомобільним транспортом) або після накладення живого підпису відскановує та надсилає отримувачу вже підписаний електронний договір.
  2. Також Договір можна підписати за допомогою електронного цифрового підпису (ЕЦП).

Більшість додатків інтернет-банкінгу мають можливість видати клієнту кваліфікований електронний цифровий підпис дистанційно без відвідування відділення. За його допомогою через державний сервіс Дія на документ може бути накладений електронний підпис.

Крім того, цей сервіс дає змогу так само і перевірити справжність накладеного електронного підпису на підписаному документі та здійснити підписання документа іншими сторонами.

Електронний документообіг з адвокатом може також захистити клієнта від втрати чи незаконного вилучення паперових документів окупантами. В подальшому електронні документи, як і паперові, можуть бути використані навіть у суді в якості електронних доказів безпосередньо в електронному вигляді.

Авторки: Юлія Лісова, Тетяна Кушніренко, юристки Одеської громадської приймальні УГСПЛ

 

Ви можете звернутися до мереж громадських приймалень УГСПЛ за безоплатною юридичною допомогою. Ми працюємо в 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.

Громадські приймальні УГСПЛ, що допомагають постраждалим від війни, працюють за підтримки Програми USAID Ukraine «Права людини в дії».

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: