Публікація

Як стягнути аліменти, якщо боржник перебуває на тимчасово окупованій території?

Війна і тимчасова окупація територій України не впливають на обов’язок батьків утримувати своїх дітей. Навіть якщо один з батьків проживає на окупованій території. Проте виникає питання – як можна отримати аліменти від людини, що перебуває на непідконтрольній Україні території? Це роз’яснили адвокатка та юрист приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в м. Одеса Юлія Лісова і Артем Таукач.

Ілюстративне фото. Джерело: depositphotos.com

Чи можна стягнути аліменти з людини, що перебуває на тимчасово окупованій території?

У разі якщо боржник перебуває на непідконтрольній Україні території, то стягнути з нього аліменти неможливо. Але є варіанти реалізувати право на отримання матеріальної допомоги для дитини.

З 26.03.2022 року набув чинності Закон України «Про внесення зміни до розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження», відповідно до якого забороняється відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень на території адміністративно-територіальних одиниць, які тимчасово окуповані внаслідок військової агресії РФ, у період такої окупації.

Отже, доведеться чекати звільнення територій або іншого рішення від держави. Проте, якщо ще немає судового рішення чи наказу про стягнення аліментів, то можна його отримати вже зараз. Тоді буде все необхідне, щоб його виконати й стягнути аліменти, коли міста будуть деокупованими.

Як отримати аліменти?

Як було вказано, є два способи звернення до суду для стягнення аліментів:

  • із заявою про видачу судового наказу;
  • зі зверненням з позовною заявою.

Заява про видачу судового наказу передбачає стягнення аліментів  у розмірі:

  • на 1 дитину — однієї чверті;
  • на 2 дітей — однієї третини;
  • на 3 і більше дітей — половини заробітку платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину.

Наказне провадження вважається спрощеним і більш швидким. При цьому суд розглядає справу без виклику сторін до суду. Суд вирішує справу на підставі доданих до заяви документів і за результатами розгляду видає судовий наказ. Після отримання судового наказу позивач може пред’явити його виконавчій службі для примусового виконання рішення.

Позовна заява про стягнення аліментів дозволяє визначити розмір аліментів у грошовій сумі або у частці від доходу одного із батьків. При цьому розгляд справи відбувається з викликом сторін до суду. Рішення суду не є виконавчим документом і при виникненні необхідності стягнення аліментів позивачеві треба отримати виконавчий лист.

Є ще одна можливість стягнути аліменти з боржника, який проживає на тимчасово окупованій території. Але це можливо тоді, коли особа заборгувала аліменти понад 3 місяці й у неї на підконтрольній Україні території є грошові активи, доходи або майно.

Щоб визначити перелік такого майна і джерела доходів боржника, потрібно звернутися до державного виконавця. Державний виконавець зробить запит для отримання інформації про наявність та розмір доходів боржника на підконтрольній Україні території, його місце роботи, наявність банківських рахунків, зокрема депозитів, наявність права власності на об’єкти нерухомості, земельні ділянки, транспортні засоби.

Ще один шанс стягнути аліменти з такого боржника – це якщо боржник повернеться на підконтрольну Україні територію та зареєструється як внутрішньо переміщена особа. У такому разі він стане на облік щодо отримання соціальних виплат або працевлаштується, і державний виконавець може подати запити до державних органів з метою розшуку такого боржника.

Ілюстративне фото. Джерело: depositphotos.com

Якщо аліменти не вдяється стягнути, чи можна отримати якісь виплати?

Варто також зазначити, що в Україні діє Порядок призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких  ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме. 

Тимчасова    допомога   призначається   з   урахуванням матеріального  стану  сім’ї, в якій виховується дитина, в розмірі, що  дорівнює  різниці між  100% прожиткового мінімуму для дитини  відповідного  віку  та  середньомісячним  сукупним доходом сім’ї  в  розрахунку на 1 особу за попередні 6 місяців, але не менше 50% прожиткового мінімуму

Тимчасова державна допомога призначається у разі, коли:

  • відомості  про  одного  з  батьків внесено  до  Єдиного  реєстру  боржників у зв’язку з несплатою ним аліментів;
  • один з батьків перебуває під арештом, слідством, на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним;
  • місце проживання одного з батьків  не встановлено.

Для призначення тимчасової допомоги один із батьків подає органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання:

  • заяву за формою, затвердженою Мінпраці;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • декларацію  про  доходи та майновий стан осіб;
  • довідку  про  доходи  в разі зазначення в декларації доходів, інформація  про  які  відсутня  в  ДПС,  Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування та згідно із законодавством не може бути  отримана  за  відповідним запитом органу соціального захисту населення.

Залежно від підстав, на яких призначається тимчасова допомога, додатково подаються:

  • заява, складена у довільній формі, що містить відомості, які дають  змогу ідентифікувати одного з батьків, а  також  відомості про номер судової справи або дату ухвалення судового рішення;
  • копія рішення суду (виконавчого листа) про стягнення з одного з  батьків  аліментів на дитину;
  • довідка про здійснення стосовно одного з батьків  кримінального  провадження  або  про  його перебування на примусовому  лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому   порядку   недієздатним,  а  також  перебування  на строковій військовій службі;
  • повідомлення органу  внутрішніх  справ  про  те,  що  місце проживання одного з батьків дитини не встановлено.

Заява   з  необхідними  документами  та/або  відомостями  може  бути подана в електронній формі  засобами  Єдиного  державного вебпорталу електронних послуг. 

Рішення про призначення або відмову приймається органом праці та соціального захисту населення протягом 10 календарних днів після надходження усіх необхідних документів.

Інформацію підготували юристи Одеської громадської приймальні УГСПЛ 

Читайте також 

Як стягнути аліменти, коли один з батьків проживає за кордоном


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим унаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоби дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: