Публікація

Як оформити пенсію по втраті годувальника рідним зниклого безвісти військовослужбовця?

Рідні військових, які мають статус «зниклий безвісти» мають право на оформлення пенсії по втраті годувальника. За українським законодавством ним можуть скористатись, як родичі, наприклад, непрацездатні батьки, дружина/чоловік, так і ті люди, які не мали родинного зв’язку, але були на утриманні зниклого. Втім юристи фіксують численні звернення щодо відмов Пенсійного фонду України в оформленні подібних виплат. Як діяти, щоб отримати передбачену законом допомогу розповідає правозахисниця приймальні УГСПЛ, яка діє на базі ГО «Правозахисна група «Січ» Ксенія Онищенко. 

Серед звернень до юристів приймальні УГСПЛ десятки від тих українців, кому працівники ПФУ відмовили в оформленні пенсії по втраті годувальника. У 2023 році Ксенія Онищенко навіть зверталась зі скаргою на цю проблему до уповноваженого Верховної ради з прав людини. На що юристка отримала роз’яснення: в Україні є два закони, які передбачають призначення пенсій по втраті годувальника. І заявники можуть апелювати до норм обох документів. 

Ілюстративне фото. Джерело depositphotos.com
Ілюстративне фото. Джерело depositphotos.com

Два закони – два варіанти оформлення виплат: у чому різниця? 

Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року №1058-IV – це так званий «основний» закон.  Ним передбачено, що члени сім’ї зниклого безвісти військовослужбовця набувають право на отримання пенсії через місяць з дня внесення інформації про безвісне зникнення особи до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Для оформлення пенсії працівникам Пенсійного фонду необхідно надати витяг з Єдиного реєстру та документи, які підтверджують родинні стосунки.

– Розмір пенсії обраховується так: на одного непрацездатного члена сім’ї – 50% пенсії за віком померлого годувальника; на двох та більше непрацездатних членів сім’ї – 100% пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками, – роз’яснює Ксенія Онищенко.

Ксенія Онищенко, правозахисниця УГСПЛ

Оформити пенсію по втраті годувальника можна і за другим, так званим «спеціальним» законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 9 квітня 1992 року № 2262-ХІІ. Але у цьому випадку рідним необхідно зібрати більше документів, серед яких: рішення суду про визнання особи безвісти зниклою, витяг з наказу військової частини про виключення військовослужбовця зі списків особового складу та документи, що підтверджують родинні стосунки. 

– Розмір пенсійних виплат тут буде дещо іншим. Якщо право на неї має один непрацездатний член сім’ї, пенсія нараховується у розмірі 70% грошового забезпечення (зарплати) годувальника, тобто безвісти зниклого бійця. Якщо на неї претендують двоє і більше непрацездатних членів сім’ї –  50% грошового зарплати годувальника на кожного, – говорить юристка.

Важливий момент: за «спеціальним» законом, на відміну від «основного», рідні військовослужбовця втрачають право на щомісячну виплату від військової частини у розмірі 100 тисяч гривень. 

За словами Ксенії Онищенко, родинам, у яких є зниклий безвісти військовослужбовець необхідно порадитись і вирішити за яким саме законом та порядком вони хочуть звернутись за оформленням пенсії. Але також, зазначають юристи, в їхній практиці зустрічались і випадки, коли дружина та батьки конфліктують і претендують на виплати за різними законами. Подібні правові колізії необхідно вирішувати з допомогою правозахисників. 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: