Публікація

Як функціонує програма “Доступні ліки” під час війни?

Для забезпечення доступу пацієнтів до цих ліків на час війни були спрощені процедури їх отримання. З цією метою МОЗ було прийнято відповідний Наказ.

 

Хто може отримати ліки за програмою “Доступні ліки”?

Безоплатно або із незначною доплатою ліки можуть отримати пацієнти, які:

  • мають хронічні серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму, діабет 2 типу (рецепти на ліки виписує лікар, що надає первинну медичну допомогу – сімейний лікар, лікар-педіатр, лікар-терапевт).
  • потребують ліки від розладів психіки та поведінки, епілепсії та нецукрового діабету (рецепти виписують профільні спеціалісти – психіатри, неврологи, ендокринологи).

 

Як отримати рецепт?

Для отримання рецепту, слід звернутись до лікаря відповідної практики. Для отримання рецепту на ліки, який виписує лікар, що надає первинну медичну допомогу, можна звернутись до будь-якого сімейного лікаря, незалежно від того, чи укладена із ним декларація

Наразі лікар може виписати як електронний, так і паперовий рецепт (виходячи із наявних технічних можливостей).

Рецепт у паперовій формі виписується відповідно до  Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 р.  № 360 “Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків”, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 20 липня 2005 р. за № 782/11062. На ньому обов’язково проставляється печатка та підпис лікаря.

Також нагадаємо, що лікар, із яким укладено декларацію, може виписати електронний рецепт дистанційно – для цього слід зв’язатись із ним телефоном, електронною поштою або будь-яким іншим прийнятним та погодженим способом.

Електронний рецепт надходить на телефон пацієнта у вигляді СМС-повідомлення. Зміст СМС-повідомлення: “Ваш рецепт:  ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ”.

При цьому, код підтвердження слід називати фармацевту у аптеці тільки тоді, коли пацієнт переконався, що всі умови (торгівельна назва препарата, сума доплати, кількість) відповідають його побажанням.

 

Як дізнатись, яка аптека бере участь у програмі, та знайти аптеку, яка зможе відпустити ліки?

На аптеках, які беруть участь у програмі “Доступні ліки” є відповідна позначка – як правило, це наліпка на вхідних дверях із текстом “Тут є Доступні ліки”.

 

Перелік таких аптек є на сайті НСЗУ.

Окремо на період воєнного стану НСЗУ радить шукати аптеку з “Доступними ліками” за допомогою “Електронної карти аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів”. На другій сторінці дешборду у фільтрах ліворуч у графі “Є відпущені” поставте галочку напроти слова “Так”. Це дозволить відфільтрувати аптеки, які відпускають “Доступні ліки”. Звертайте увагу на дату останнього відпуску рецепту. Вона є в останній колонці таблиці, яка розміщена внизу під картою. Обирайте аптеки, які відпускали “Доступні ліки” впродовж останніх семи днів.

Знайти аптеку з Доступними ліками також допоможуть працівники контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Будь-яка з аптек, які беруть участь у програмі, і у якій наявний відповідний препарат, зобов’язана відпустити його як за електронним, так і за паперовим рецептом. Паперовий рецепт після видачі ліків залишається у аптеці.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: