Публікація

Винні у мілітаризації кримських дітей: правозахисники опублікували список

До мілітаризації освітнього простору у Криму та знищення української ідентичності кримських дітей причетні щонайменше 12 осіб – від так званих кримських «міністрів освіти» до вчителів шкіл.

Список опублікували правозахисні організації Кримська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини та ZMINA спільно із Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим під час пресконференції у Києві.

Серед цих осіб – так звана «екс-міністерка освіти, науки і молоді Республіки Крим» Наталія Гончарова, «начальник Управління освіти адміністрації м. Ялти» Ренард Кутковський, «директорка департаменту освіти і науки м. Севастополя» Олена Богомолова та інші.

За словами авторів дослідження, цей список складений, щоб привернути увагу до масових порушень прав дитини на території окупованого півострова та запобігти порушенням в майбутньому. «Патріотичні заходи виховання» включених до списку осіб формують у свідомості кримських дітей ідентичність «універсального російського громадянина», культ війни, насильства, сприйняття України та західних країн як ворогів, а також толерують злочини радянської влади та викривляють факти з української історії.

Керівниця служби з питань реінтеграції та деокупації Представництва Президента України в АР Крим Олена Халімон зазначила, що в процес мілітаризації втягнуті діти, починаючи з дитячих садків і до шкіл та ВНЗ.

«Ми не вважаємо, що всі вчителі чи освітяни в окупації є зрадниками чи мають нести відповідальність. Однак саме ті з них, які знищують, мілітаризують свідомість дітей, мають бути відомими та розуміти, що понесуть за це відповідальність», – прокоментувала Халімон.

Володимир Чекригін, заступник голови правління Кримської правозахисної групи, додав, що кримська система шкільної освіти пропагує службу в російських військах. Більш того, на це витрачаються мільйони рублів з державного бюджету. Правозахисник переконаний: така пропаганда, особливо коли вона спрямована на дітей до 15 років, у яких ще не сформоване критичне мислення, по суті є однією з форм примусу до подальшої служби у збройних силах РФ.

«Подібні дії окупанта слід розглядати як воєнний злочин з точки зору міжнародного гуманітарного права та як порушення норм Конвенції про права дитини», каже Чекригін.

Ситуація в окупованому Криму має розглядатися у контексті 29 статті Конвенції про права людини, яка передбачає підготовку дитини до свідомого життя у вільному суспільстві в атмосфері розуміння, миру, терпимості та рівності.

«Виховання в дітях позитивного ставлення до армії, військових формувань, схиляння дітей та молоді до служби в армії держави-окупанта порушує це базове право, закріплене в міжнародному документі, який Росія ратифікувала ще у 1993 році», пояснила керівниця освітнього напряму Української Гельсінської спілки з прав людини Валентина Потапова.

Українська влада реагує на такі порушення Прокуратура АРК та м. Севастополя документує факти військової пропаганди серед дітей та стежить за станом освіти на тимчасово окупованому півострові.

Прокурорка Прокуратури АРК та м. Севастополя Ольга Пірогова повідомила, що готується підозра одному з організаторів військово-патріотичного виховання кримських дітей за пропаганду серед цивільного населення служби в армії країни-окупанта.

«Ми також встановили низку установ та організацій у Криму, які отримують фінансування та оснащення від РФ, погоджують програми військово-патріотичного виховання дітей та займаються пропагандою», додала Пірогова.

Надалі список осіб, причетних до мілітаризації кримської освіти, буде використаний у кримінальних провадженнях та, разом з іншими доказами, стане підґрунтям для просування нових санкцій щодо осіб, причетних до грубих порушень прав людини в окупованому Криму.

Відеозапис презентації розміщено на Youtube-каналі національного інформаційного агентства України УКРІНФОРМ

 

Участь УГСПЛ у заході здійснюється в рамках програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії».

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

 

 

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: