Публікація

Втручання у приватне життя під час воєнного стану: чи є межа? Презентація дослідження УГСПЛ

14 травня о 13:00 у Медіацентр Україна – Укрінформ відбудеться презентація аналітичних досліджень, які підготували експерти Української Гельсінської спілки з прав людини:

Де обмеження права на приватність виправдані і законні, а в яких випадках їхня обґрунтованість сумнівна — розкажуть фахівці УГСПЛ.

Під час війни люди обмежені у реалізації своїх прав. Право на приватність – не виняток. В окремих випадках може послаблюватися судовий контроль за дотриманням цього права, а поліцейські та працівники органів правопорядку отримують більше законних можливостей до доступу до приватних даних. Ті тенденції, які проявлялися раніше, зокрема поширення системи публічного відеоспостереження, в умовах воєнного стану несуть нові ризики.

Ілюстративне фото. Джерело depositphotos.com

Лише за перший квартал 2024 року органи досудового розслідування зареєстрували 202 провадження за порушення недоторканності приватного життя. У 2022 році всього зареєстровано 164 провадження, а у 2023 році — 422. Суттєвий приріст зокрема пов’язаний з більшим усвідомленням механізмів захисту своїх прав громадянами.

Водночас — за 2023 рік до суду надійшло 24 провадження, з яких лише в шести суд виніс обвинувальний вирок. Різниця кількості скерованих обвинувальних актів та кількості справ, що надійшли на розгляду суду, пояснюється різними підходами до ведення статистичних даних.

Які тенденції виявили експерти, що пропонують змінити, а які практики вважають позитивними – про це фахівці розкажуть під час презентації досліджень та розкриють такі питання:

  • Як воєнний стан вплинув на право на приватність і чи можна його обмежувати?
  • Чи посилилося втручання у приватне життя українців?
  • Як реагують на порушення права на приватність органи влади?
  • Чи є втручанням у приватне життя використання штучного інтелекту та що потрібно враховувати, аби не порушувати права людини?

Спікери:

  • Максим Щербатюк — програмний директор Української Гельсінської спілки з прав людини
  • Євген Крапивін – експерт з кримінальної юстиції Центру політико-правових реформ
  • Юлія Коваленко — юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ

Ви можете зареєструватися, аби відвідати презентацію особисто та поставити питання, що вас цікавлять. Після презентації на учасників чекає неформальне спілкування за кавою.

Читати більше:

Дослідження підготовлені за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду  «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: