Публікація

Всім мають зачитати права при затриманні міліцією

Верховна Рада України 21 вересня прийняла закон про внесення змін та доповнень до деяких законів України (щодо посилення правового захисту громадян та запровадження механізмів реалізації конституційних прав громадян на підприємницьку діяльність, особисту недоторканість, безпеку, повагу до гідності особи, правову допомогу, захист) (проект № 3743 ).

Законом, хоча і безсистемно, здійснена спроба встановити законодавчий захист фундаментальних прав осіб і основних свобод. Крім того, законом змінено визначення поняття „катування” у Кримінальному кодексі.

Серед іншого, законом встановлений обов’язок працівників міліції зачитувати усім затриманим їхні права, про що до цього часу люди знали виключно з голлівудських фільмів. Також встановлений обов’язок повідомити родичів про затримання особи протягом 6 годин з моменту затримання, а також захисника на вимогу затриманого. Заборонено будь-який допит, опитування чи вимагання іншої інформації до моменту присутності захисника. Крім того, закон зобов’язує харчувати усіх затриманих тричі на день відповідно до встановлених норм.

У законі чітко зазначено про можливість судового оскарження незаконного затримання з можливістю відшкодування усіх матеріальних витрат та моральної шкоди, а також одночасному застосуванню санкцій до винного працівника міліції.

Скасовано також можливість збільшення строку тримання під вартою без розгляду справи судом.

Закон змінив визначення поняття „катування”, що визначено тепер у такий спосіб:

„Катування, тобто умисне заподіяння сильного фізичного болю або фізичного чи морального страждання шляхом нанесення побоїв, мучення або інших насильницьких дій з метою спонукати потерпілого або іншу особу вчинити дії, що суперечать їх волі, в тому числі, отримати від нього або іншої особи інформацію, свідчення або визнання, покарати за його дії, які він скоїв або у скоєнні яких підозрюється, або залякування його або інших осіб”

Також збільшена кримінальна відповідальність за вчинення такого злочину шляхом встановлення особливих складів, зокрема щодо катування, вчиненого працівником правоохоронного органу або за його підбурюванням, а також щодо катування, яке спричинило смерть потерпілого.

Інші суттєві зміни стосувалися дій податкових органів, зокрема обмежені їхні повноваження щодо проведення обшуків і вилучення документації, опечатуванню приміщень. Усі згадані дії тепер знаходяться під судовим контролем. Також законодавчо зазначено положення щодо видів та підстав проведення податкових перевірок.

Закон прийнято переконливою більшістю у 246 голоси. Закон набуває чинності після підписання його Президентом, якщо останній не накладе на нього вето.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: