Публікація

Волонтер доводив факт перебування у полоні, щоб отримати допомогу. Втрутилися юристи

Сергій Клевец – один з тридцяти трьох водіїв-волонтерів, яких російські окупанти понад 2 місяці утримували в неволі ще навесні 2022 року. Чоловіка хотіли ув’язнити на строк від 5 до 10 років. Йому, як і іншим водіям, інкримінували «тероризм». Пізніше Сергія звільнили, однак вже в Україні він зіткнувся з необхідністю доводити факт свого перебування у полоні, з бюрократією і довгим очікуванням допомоги від держави. 

За допомогою Сергій звернувся до Правозахисної Групи «СІЧ», на базі якої працює приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини. Через що чоловік пройшов, намагаючись отримати допомогу, — розповіла юристка Юлія Полєхіна.

Сергій – ювелір із Запоріжжя. В перші дні повномасштабної війни він вирішив допомагати евакуювати людей з Маріуполя, однак до мешканців окупованого міста, чоловік так і не доїхав.

«На першому ж блокпосту мене затримали російські військові, сказали що я терорист і перевожу зброю для азовців. З того моменту почалося справжнє “пекло”, яке тривало 74 дні», – ділиться волонтер. 

Сергій Клевец, волонтер, який провів в російському полоні понад два місяці

Чоловіка звільнили не в рамках офіційних обмінів, які проводить Координаційний штаб. Саме тому він не мав статусу полоненого і йому довелось цей статус доводити самостійно. В цьому Сергію допомогла юристка Юлія Полєхіна, до якої він звернувся. Одразу вона допомогла чоловіку скласти заяву до правоохоронних органів та пояснила що треба робити далі.

«Люди, які звільняються неофіційно, не в рамках роботи координаційного штабу, мають зібрати докази свого незаконного затримання: отримати підтвердження СБУ про факт свого затримання і звільнення, якщо є – надати постанови Росії, фото/відео докази тощо. Однак, якщо обмін проходив в рамках діяльності координаційного штабу – все відбувається швидко і ніхто не має нічого пояснювати», – говорить Юлія Полєхіна, юристка Правозахисної Групи «СІЧ», на базі якої працює приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини.

Юристка почала займатись справою Сергія Клевця в кінці 2022 року. Тоді довелось заново відкривати кримінальне провадження, на що теж було витрачено час. Запити до СБУ відправили 20 липня 2023 року. А вже 27 липня 2023 року Сергій надіслав заяву до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. 

У вересні чоловікові зателефонували і повідомили, що скоро буде комісія і треба почекати. 22 вересня заяву розглянули і через два місяці після цього Сергій отримав гроші.

Юлія Полєхіна, юристка

«З моменту написання заяви Сергієм до отримання грошей пройшло чотири місяці. Підготовчий момент теж досить довготривалий і важливий, бо якщо подати заяву без доказів її просто не будуть розглядати і нададуть відмову. Це дуже довго!», – додає юристка.

В Положенні про Комісію з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України (далі – Комісія) зазначено, що комісії скликаються у разі потреби, але не рідше ніж один раз на квартал. Однак юристка вважає, що це дуже рідко, з огляду на те, скільки людей пишуть заяви.

«Звільненим цивільним потрібні ці гроші одразу, вони мають лікуватися за якийсь кошт, їм потрібно за щось жити, а після звільнення людина не має жодної допомоги. Я вважаю що потрібно змінювати строки в положенні або змушувати Комісію частіше засідати, аби люди які вийшли з неволі отримали швидше потрібні їм гроші. Такі очікування – негуманні», – пояснює Юлія Полєхіна.

Завдяки правовій підтримці, Сергій виборов своє законне право на допомогу. Однак цивільні після звільнення з російської неволі потребують допомоги одразу, а не через півроку. Схожі ситуації відбуваються доволі часто. Наприклад, Олена Ягупова, звільнена у травні 2023-го, з моменту надсилання заяви вже чекає три місяці, але гроші досі не отримала. Інший звільнений волонтер Сергій Лінь отримав відмову від Комісії лише через 5 місяців.

Сергій закликає інших потерпілих від російських тортур не мовчати і звертатися за допомогою правозахисників.

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим унаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.

Головне фото: depositphotos.com


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: