Публікація

Військовий залишився єдиним опікуном дитини через війну, але його не відпускали зі служби. Допомогли юристи

В’ячеслав – батько трьох дітей та військовослужбовець. Після того, як в Маріуполі зникли його дружина та молодша донька за невідомих обставин, він залишився єдиним опікуном 12-річного сина. В’ячеслав звернувся до юристів Правозахисної групи «СІЧ», на базі якої працює приймальня УГСПЛ у м. Дніпро, за допомогою: військова частина відмовила у звільненні від служби для догляду за дитиною.

В’ячеслав служив у лавах ЗСУ з 2017 року, був старшим водієм у батальйоні. У зв’язку зі службою переїхав до Маріуполя. У сім’ї було троє дітей – старшій доньці 25 років, наймолодшому, Володимиру, 12 років. Початок повномасштабного вторгнення В’ячеслав зустрів у своїй військовій частині в Маріуполі.

На початку березня Маріуполь зазнавав сильних обстрілів з боку Росії: місто обстрілювалось авіацією та артилерійськими снарядами. В один з днів дружина В’ячеслава та їхня молодша донька пішли на продуктовий ринок. Додому вони не повернулися – і досі доля обох невідома. 

Тоді В’ячеслав залишився єдиним опікуном 12-річного сина. Контракт мав закінчитися ще навесні, проте його продовжили через воєнний стан. Пізніше він дізнався про своє право звільнитися з військової служби, тож звернувся спершу до командування своєї військової частини – звернення були безрезультатні. На рапорт до командира В’ячеслав отримав відмову.

«Річ у тому, що на підставі ст. 26 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» В’ячеслав має право звільнитися від несення військової служби за сімейними обставинами, оскільки він, відповідно до Сімейного кодексу, – єдина особа, на яку законом покладено обов’язок доглядати за неповнолітніми членами сім’ї», – коментує цю ситуацію юрист Правозахисної групи «СІЧ» Ілля Шиян.

В інтересах заявника юристи Правозахисної групи «СІЧ» подали:

  • рапорт через Міністерство Оборони України
  • скаргу до Міністерства Оборони України
  • скаргу до Оперативного Командування «Схід», в підпорядкуванні якого перебувала військова частина клієнта. 

Водночас В’ячеслав подавав рапорти до командування, але жоден з трьох рапортів йому не підписали та не повідомили про відмову у рапорті. Тож юрист почав готувати адміністративний позов про бездіяльність командування, але відправляти його не довелося. У листопаді чоловіка офіційно звільнили з військової служби та відправили додому.

Він вирішив оселитися на Харківщині, де й зараз перебуває разом зі своїм сином, відновлюється, відпочиває та проходить реабілітацію після отриманих поранень у бойовому підрозділі. 

Якщо ви стикнулись з порушенням ваших прав, повідомляти про них та звертатися за безоплатною юридичною допомогою можна на адреси громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини. Ми працюємо в 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: