Публікація

Відпустки під час воєнного стану: правове врегулювання

Після повномасштабного вторгнення Росії трудові відносини між роботодавцем та працівником регулюються, першочергово, Законом «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15 березня 2022 року. Вже двічі цей документ переглядався і, востаннє, зміни до нього внесли у грудні 2023 року. Про правове регулювання відпусток під час вебінару, організованого УГСПЛ, розповів доктор юридичних наук, експерт Українського центру соціально-правових досліджень Володимир Бурак. 

Як змінився порядок надання відпусток під час війни? 

В українському законодавстві передбачено кілька видів відпусток. Щороку працівник має право на основну – у 24 календарних дні. Але, приміром, у освітян відпочинок подовженої тривалості: до 56 днів в залежності від категорії. Окремі працівники за роботу у шкідливих або особливих умовах та понаднормово мають право на додаткові відпустки. І окремий вид відпусток – це без збереження заробітної плати. 

За те, як українці відпочивають від роботи, «відповідає» низка законів та підзаконних актів. Але головні – це Кодекс законів про працю та ЗУ «Про відпустки». Ці документи працюють в умовах мирного часу

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну і роботодавці, і працівники орієнтуються на ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», ухвалений у березні 2022 року.

У статті 12 йдеться, що у поточному році, під час дії воєнного стану, роботодавець може обмежити основну відпустку до 24 календарних днів. Тобто якщо за законом вам передбачена відпустка більшої тривалості, то ваш роботодавець, за своїм рішенням, може «обмежити» кількість днів відпочинку. Варто зауважити, що це його право, а не обов’язок. Це стосується лише щорічних основних відпусток і не поширюється на додаткові, соціальні та інші відпустки: вони надаються повністю відповідно до норм законодавства або пунктів колективного договору. Але тут також потрібно зважати на той момент, що роботодавець може призупиняти дію окремих його пунктів на час воєнного стану. Важливий також момент: обмеження у 24 календарні дні не стосуються педагогів, освітян та науковців. 

ВАЖЛИВО:  в період дії воєнного стану роботодавець може обмежити будь-який вид відпустки для працівників, залучених до робіт на об’єктах критичної інфраструктури, до виробництва товарів оборонного призначення або виконання мобілізаційного завдання. Ця норма не стосується працівників, які народили і йдуть у декрет. 

Що відбувається з невикористаними днями щорічної основної відпустки? 

Невикористані дні переносяться на період, коли військовий час скасують. Але за заявою працівника роботодавець може надати їх, як відпустку, але без збереження заробітної плати.

Відпустки без збереження заробітної плати

У законодавстві передбачено кілька випадків, коли працівник має право на відпустку без збереження заробітної плати. 

  • За сімейними обставинами

У грудні 2023 року тривалість такої відпустки збільшено до 30 календарних днів. У заяві працівник може не пояснювати свої сімейні обставини. Але такий відпочинок надається за угодою сторін та відповідно до умов трудового договору. Роботодавець має право, а не обов’язок відпускати заявника. 

  • У зв’язку з військовим станом

Тривалість такої відпустки визначається угодою сторін. Її надання також є правом, а не обов’язком роботодавця.

  • Якщо людина виїхала за межі України або має статус ВПО 

У цьому випадку роботодавець зобов’язаний надати відпустку без збереження заробітної плати. Але важливий момент: один раз і терміном не більше 90 календарних днів. До своєї заяви працівник має надати підтвердження, наприклад, довідку ВПО, довідку з місця проживання/набуття статусу за кордоном, можна також надати скан паспорту із позначкою про перетин кордону. 

Час відпустки без заробітної плати не враховується у трудовий стаж, а відповідно претендувати на щорічну основну відпустку працівник не може. В цей же період не йдуть відрахування до Пенсійного фонду, що в майбутньому позначиться на виплатах. Також працівник «не доотримає» у допомозі по безробіттю, оскільки під час такого «відпочинку» нічого не перераховує до бюджету. 

Фото ілюстративне. Джерело: Depositphotos
Фото ілюстративне. Джерело: Depositphotos

У грудні 2023 року законотворці запровадили новий вид неоплачуваної відпустки – для демобілізованих. Вона надається за заявою працівника на строк до 60 календарних днів. 

Важливо: Ця норма поширюється на всіх, хто звільниться з лав ЗСУ після грудня 2023 року. Працівник може написати відповідну заяву у перший же день, як повернеться на робоче місце і відмовити йому роботодавець не має права

Грошова компенсація за невикористані дні відпустки

До грудня 2023 року українське законодавство передбачало виплату компенсації за невикористані дні відпустки після звільнення. Крім того, працівник міг написати заяву з проханням замінити частину щорічної відпустки на кошти. Але за умови, що він вже «відпочив» не менше 24 календарних днів.  

Відповідно до останніх змін до ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» замінити на компенсацію всі невикористані дні щорічної та додаткової відпусток можуть: 

 – працівники, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;  

 – працівники, призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийняті на військову службу за контрактом. 

Для того, щоб отримати компенсацію необхідно написати заяву не пізніше останнього дня місяця, в якому працівник був увільнений від роботи у зв’язку з призовом на військову службу.

– Потрібно уважно подивитись на дати і розуміти, коли останній термін подачі заяви. Наприклад, якщо людину мобілізували, умовно, 10 лютого 2024 року, то звернутись за компенсацією вона може до 29 лютого 2024 року. Якщо мова йде, наприклад, про мобілізацію 30 січня, то останній день подачі заяви – 31 січня. Якщо ж дата мобілізації останній день місяця, то у такого працівника є лише один день для написання заяви. 

Тобто, мобілізованим працівникам надається право отримати грошову компенсацію не при звільненні і не в разі використання хоча б 24 днів відпустки на рік, а просто – в разі бажання. І виплатити грошову компенсацію за всі дні роботодавець зобов’язаний

Автор матеріалу: Володимир Бурак,  доктор юридичних наук, професор кафедри соціального права ЛНУ імені Івана Франка, експерт УГСПЛ, експерт Українського центру соціально-правових досліджень.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber


Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінськоюспілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

 

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: