Публікація

Відмітки в талоні водія робляться тільки після відповідного рішення суду. МВС не заперечує

Водії зітхнули з полегшенням. Талон до посвідчення водія ще не скасували, проте працівникам ДАІ робити в ньому відмітки стало складніше.
Справа в тому, що нещодавно в усі підрозділи Державтоінспекції надійшла вказівка Міністерства внутрішніх справ про виконання протесту Генеральної прокуратури України в частині поставлення відміток за правопорушення в талон до посвідчення водія.
Згідно статті 221 КУпАП справи про адміністративні правопорушення в сфері дорожнього руху віднесені до компетенції суду, саме суд визначає винність водія в правопорушенні й виносить відповідну постанову. До цього ніхто не вправі робити висновки. Проте, до надходження вищезазначеної вказівки, інспектори ДАІ нерідко вписували порушення у талон попереджень паралельно із протоколом, хоча суд ще не висловив свою думку по даному факту порушення.

Вносячи запис про порушення ПДД у талон, інспектор перевищував надані йому законом повноваження. Більше того, він привласнював собі повноваження суду, адже такого органу правосуддя як інспектор ДАІ ст. 124 Конституції України не передбачає.

Генеральна прокуратура вказала на такі дії, як на неправомірні, з чим погодилось Міністерство внутрішніх справ України. Адже факт складення працівниками органів ДАІ протоколу про вчинення адміністративного правопорушення водієм не підтверджує факту вчинення водієм правопорушення, оскільки такі факти встановлюються виключно у судовому порядку.

Відтепер в ДАІ зобов’язані робити записи в талон до посвідчення водія тільки після надходження відповідного рішення суду про притягнення до адміністративної відповідальності. Відбуватись це має наступним чином: у десятиденний строк після отримання постанови суду Державтоінспекція направлятиме повідомлення водію, щодо якого було прийняте судове рішення, з вимогою прибути в підрозділ ДАІ (з вказівкою дати й адреси) для ознайомлення з постановою і внесенням запису про правопорушення в талон.

Якщо ж вам все-таки зроблено запис до талону, ви можете подати скаргу до вищого органу того району, де було вчинено правопорушення. Можна також звернутися до суду з вимогою анулювати дану оцінку.

Марина Говорухіна

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: