Публікація

Відкритий лист щодо порушень законодавства під час виборів 21 листопада на сумщині

Сумський Центр досліджень регіональної політики звернувся до Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України та до Засобів масової інформації з відкритим листом у зв’язку з подіями, які відбувались на території Сумської області під час підготовки до виборів президента України та голосування 21 листопада 2004 року.

В листі зазначено, що те, що відбувалось в регіоні вразило та шокувало громадськість Сумщини численними порушеннями законодавства України, передусім посадовими особами органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадовими особами Управління міністерства внутрішніх справ України в Сумській області.

На думку представників ЦДРП міста Суми, в області  було створено організовану злочинну групу (ОЗГ) метою якої було сфальсифікувати волевиявлення виборців області. Безпосереднє керівництво та управлінням цією структурою здійснювалося Володимиром Щербанем, головою Сумської обласної державної адміністрації. До складу ОЗГ входили державні службовці, працівники правоохоронних органів, податкової адміністрації, можливо прокуратури та управління Служби безпеки України в Сумській області. Також були створені територіальні підрозділи ОЗГ в територіальних одиницях області.

На доказ існування злочинного угрупування і участь в ньому вищих посадових осіб області у листі наведені наступні факти:

– використання бюджетних коштів, засобів зв’язку, автотранспорту в агітації за кандидата від влади – Віктора Януковича;

– з розселення адміністраціями районів та Управлінням освіти області масово прибулих (за різними підрахунками, близько двох тисяч осіб) до Сумської області “спостерігачів”, “спортсменів”, “туристів”, які голосували в день повторного голосування по відкріпним посвідченням, по кілька разів, по різним виборчим дільницям. – факти примусового виселення студентів та учнів закладів освіти з гуртожитків куди були поселені прибувши правопорушники;

– з організації та здійсненні тиску, залякуванні, погроз, примушуванні голосувати на виборах за Віктора Януковича;

– факти примусу громадян до взяття відкріпних талонів та передачі їх особам, що здійснювали тиск;

– факти тиску на суб’єкти підприємницької діяльності з метою отримати від них сплату податків наперед;

– погроми виборчих дільниць. В селищі Жовтневе Білопільського району, де місцевим жителям вдалося затримати одного з тридцяти нападників на дільницю. Пізніше він був забраний працівниками міліції і відпущений.

Також в листі повідомлено про події, що відбувались під час проведення повторного голосування в Тростянецькому районі Сумської області.

«На території району за підтримки місцевої міліції панувало організоване злочинне угруповання, безпосереднє керівництво яким здійснював голова Тростянецької районної ради Кірічко».

Наведені факти: побиття журналістів та розбиття автомобіля в присутності працівників районної міліція, яка показово не втручалась в даний епізод. Залякування мешканців району, побиття спостерігачів та членів виборчих комісій від Віктора Ющенка. Спроба замінити протоколи дільничних виборчих комісій під час виборів 31 жовтня 2004 року.

Представники сумського центру досліджень регіональної політики припускають, що участь в цьому організованому злочинному угрупованні брав народний депутат України Григорій Дашутін, який перешкоджав проведенню фото та відео зйомки на виборчих дільницях спільно з головою Тростянецької районної державної адміністрації Миколою Березіним. В листі вказано, що на доказ цього мають місце покази свідків та відео матеріали.

«Все це свідчить про системні порушення принципів добровільного, вільного, таємного права виборців, щодо обрання Президента України; порушувались статті 5, 6, 7 Закону України “Про вибори Президента України” – зазначено у листі.

«Серйозність ситуації полягає в тому, що напередодні переголосування другого туру виборів Президента України мешканці області не почуваються захищеними і в безпеці.

Допоки в області залишаються безкарними факти масового порушення прав громадян, тиск на виборців, побиття політичних опонентів, залякування громадяни України, особливо які мають активну життєву позицію і беруть участь у виборчих процесах на території області?

Особливо це твердження стосується мешканців Тростянецького району, які фактично залякані купкою злочинців, що мають статус державних службовців та дії яких прикривають деякі працівники правоохоронних органів».

Центр досліджень регіональної політики

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: