Публікація

Вчитель в окупації: чи притягнуть його до відповідальності за роботу в школі?

Українська Гельсінська спілка з прав людини, в рамках програми USAID «Права людини в дії», розпочинає спецпроєкт з Радіо NV покликаний на збільшення правової обізнаності громадян України. Гості етерів – судді, прокурори, адвокати, які пройшли навчання за освітніми курсами УГСПЛ, а також експерти Спілки. Разом з ведучими вони обговорюватимуть нагальні правові питання, які постають в умовах війни. Першою гостею студії Радіо NV  стала суддя Дарницького районного суду міста Києва, науковиця Марина Бондаренко із висвітленням питань колабораціонізму. Кого будуть судити за співпрацю з ворогом, а кому не варто боятися деокупації і українського правосуддя? 

Суддя Дарницького районного суду міста Києва, кандидат юридичних наук Марина Бондаренко

– У нас є лише одна стаття в Кримінальному кодексі України. Вона була прийнята 3 березня 2022 року, набрала чинності 15 березня. Містить 8 частин. Але визначити вид колабораціонізму за кожною частиною – надто складно. Упринципі більш-менш чіткий – освітній колабораціонізм за частиною третьою. Законодавець дуже чітко написав, що відповідальність буде за впровадження стандартів освіти держави-агресора, – пояснює Марина Бондаренко. 

Станом на сьогодні винесли лише 7 вироків, що стосуються освітнього колабораціонізму. Суддя пояснює, що вчителям боятись нічого, звісно, якщо вони не пропагують підтримку окупаційної влади серед учнів. 

Що стосується інших громадян, яким доводиться працювати в окупації, особливо працівників комунальної сфери, їм теж не варто боятися деокупації. Звісно, якщо людина не вчиняла інші колабораційні дії. 

– Закон приймався не для того, щоб покарати населення, яке опинилось в окупації під час війни. Сам факт того, що людина опинилась в окупації абсолютно не свідчить про автоматичне вчинення нею злочину. Дії особи, які фактично спрямовані на фізичне виживання – це не колаборація, це не злочин, – пояснює суддя. 

Більше про співпрацю населення з ворогом в окупації,  як не стати колаборантом та чи достатньо, на думку судді, наявного законодавства, аби притягати до відповідальності колаборантів в освіті дивіться у відео від Радіо NV


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: