Публікація

В УГСПЛ прокоментували новину МОЗ про початок реорганізації Дніпровської психіатричної лікарні з суворим наглядом

Виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко коментує новину МОЗ про початок реорганізації Дніпровської психіатричної лікарні з суворим наглядом.

«На цьому прикладі ми спостерігаємо початок практичної реалізації Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги» (прийнятий Верховною Радою України 14.11.2017, дата введення в дію – 10 червня 2018 року). До речі, фахівці УГСПЛ брали активну участь у доопрацюванні законопроекту на друге читання.

За Законом (стаття 19) примусові заходи медичного характеру, не пов’язані з позбавленням волі, застосовуються в закладі з надання психіатричної допомоги у межах адміністративно-територіальної одиниці за місцем проживання особи за бажанням такої особи.

На виконання Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги», МОЗ має визначити порядок розміщення хворих, до яких за рішенням суду застосовуються примусові заходи медичного характеру, у відділеннях і палатах закладів з надання психіатричної допомоги відповідного типу. Норма про надання лікування особі в закладах надання психіатричної допомоги за місцем її проживання є цілком логічною з огляду й на інші норми Закону, зокрема, – посилення наглядових повноважень за дотриманням прав осіб органів опіки та піклування за місцем їх проживання. Хоч ця норма знайшла відображення у нових Правилах застосування примусових заходів медичного характеру в спеціальному закладі з надання психіатричної допомоги, затверджених наказом МОЗ від 31.08.2017 №992, і була введена в Закон «Про психіатричну допомогу» 14.11.2017 Законом № 2205-VIII, та досі рішень щодо інституціональних чи інфраструктурних змін на рівні Уряду чи МОЗ не приймалось.

Аналіз судової практики 2017-2018 років свідчить про достатньо активне застосування судами норми статті 19 Закону на користь особи, яка проходить лікування, при прийнятті рішень за заявами психіатричних лікарень про зміну виду застосування примусових заходів медичного характеру на надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку за місцем проживання.

Моніторингові візити правозахисних організацій та Омбудсмена постійно виявляли системні порушення конституційних прав пацієнтів в психіатричних лікарнях з суворим наглядом. Тому ліквідація таких закладів як рудиментів радянської каральної системи назріла давно»

Олександр Павліченко, директор Української Гельсінкської спілки з прав людини

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: