Публікація

УГСПЛ та «Донбас СОС»: «Держава досить повільно вирішує проблеми внутрішніх переселенців»

17 січня 2018 року у Києві ході прес-конференції «Загубленi в папiрцях: дотримання соцiальних прав внутрішньо переміщених осіб», були презентовані результати дослідження, проведеного Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Експерти УГСПЛ та ГО «Донбас СОС» констатували – не зважаючи на три роки, що минули з початку збройного конфлікту, держава досить повільно вирішує проблеми внутрішніх переселенців, при цьому іноді створюючи нові проблеми. Так, внутрішньо переміщеним особам майже щодня доводиться стикатися з цілою низкою складнощів: щодо доступності житла, браку робочих місць, а також і складнощами при отриманні пенсій та соціальних виплат, оформленні документів, реєстрації місця проживання тощо.

«Після майже чотирьох років збройного конфлікту, в чинному законодавстві залишається чимало дискримінаційних положень, які завдають значних майнових та немайнових збитків для переміщених осіб. Призначення соціальних виплат ставиться у залежність від місця перебування особи, що не дозволяє їй вільно пересуватись в межах території України, а тривалі верифікації особи та місця її проживання не лише порушують право на повагу до приватного життя, але й надовго позбавляють людину її законних виплат», – заявила юрист юрист громадської приймальні УГСПЛ у справах Криму Ганна Рассамахіна.

Через специфіку обліку різних державних органів невідома навіть точна кількість переселенців. Офіційні дані підрозділів соціального захисту населення щодо взятих на облік 1 580 646 ВПО відрізняються від показників місцевих управлінь Державної служби з надзвичайних ситуацій. У ході дослідження було з’ясовано, що для 7% ВПО жоден член їх сім’ї не перебуває на обліку в органах соціального захисту. В інших випадках на обліку перебуває лише 1–2 члени сім’ї (48%), оскільки реєструються лише особи, які мають право на отримання тих чи інших соціальних виплат або послуг.

Внаслідок відсутності чіткої державної політики в сфері прав людини, 2016-2017 роки стали роками дискримінації ВПО, які є пенсіонерами чи отримувачами будь-якої соціальної допомоги, а також абсолютного обмеження пенсійного забезпечення громадян України, які проживають на непідконтрольних державній владі територіях. Яскравим доказом цього є нещодавнє рішення суду на позов ГО «Донбас СОС» проти Постанови КМУ 365, якою затверджується порядки призначення та контролю за соціальними виплатами внутрішньо переміщеним особам.

«Суд визнав Постанову 365 протиправною з вимогою її скасування. Але вона продовжує свою дію. З іншого боку нечуваною виглядає ситуація із створенням штучних бар’єрів для інтеграції ВПО – так, ті ВПО, які не претендують на додаткову допомогу від держави і відмовляються від довідки ВПО, не можуть цього зробити – вони змушені ставати об’єктами контролю незаконної Постанови 365 під ризиком втрати своєї пенсії», – заявила Ольга Гвоздьова, координаторка з адвокації ГО «Донбас СОС».

Експерти зазначають, що соціальні права не обмежуються лише отриманням пенсій та виплат на дітей. «До громадських приймалень УГСПЛ внутрішньо переміщені особи звертаються також і з питань, пов’язаних із отриманням різного роду соціальних послуг; щодо працевлаштування, професійної підготовки та освіти; доступу до культури; допомоги у вирішенні житлового питання; охорони здоров’я та медичної допомоги», наголосила аналітик УГСПЛ Алла Блага.

«На наш погляд Уряд повинен переглянути політику захисту прав ВПО та привести нормативно-правові акти у відповідність до норм міжнародного та національного права, а також стандартів ООН та Ради Європи», зазначиала юрист УГСПЛ Ганна Рассамахіна.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: