Публікація

УГСПЛ підготувала 25 тренерів для роботи з педагогами в сфері міжнародного гуманітарного права

 З  березня по червень 2023 року фахівці Української Гельсінської спілки з прав людини готували тренерів з міжнародного гуманітарного права (МГП) для системи підвищення кваліфікації вчителів. 

Міжнародне гуманітарне право (МГП) є частиною міжнародного публічного права, яке має на меті захистити життя і людську гідність під час збройних конфліктів, а також зменшити та відвернути страждання, які є результатом війни. Держави-учасниці женевських конвенцій не тільки взяли на себе забов’язання дотримуватись цих норм, але і популяризувати, ознайомлювати людей з цим правом. 

З березня по червень 2023 року фахівці Української Гельсінської спілки з прав людини готували тренерів з міжнародного гуманітарного права (МГП) для системи підвищення кваліфікації вчителів.

З вересня 2022 року влада України почала імплементувати теми з міжнародного гуманітарного права наскрізно в навчальні програми закладів освіти.  Українська Гельсінська спілка у співпраці з Міністерством освіти і науки України напрацювали комплекс навчально-методичних матеріалів для допомоги вчителям, але не менш важливою є і професійна готовність педагогів до якісного викладання МГП в школі.

Більше трьох місяців  25 учасників з різних областей України проходили навчання від УГСПЛ. Вони представляли обласні інститути післядипломної педагогічної освіти та центри професійного розвитку педагогічних працівників. Після успішного проходження навчання,  виконання завдань та тестування учасники отримали сертифікати. 

Тепер сертифіковані тренери зможуть викладати основи міжнародного гуманітарного права (МГП) для педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, зокрема і на основі адаптованих власних програм.

 

          Спікерами курсу виступили: 

  • Володимир Лисик член Міжвідомчої  комісії з імплементації в Україні міжнародного гуманітарного права
  • Тимур Короткий – віце-президент Української асоціації міжнародного права
  • Наталія Хендель – експертка робочої групи Європейської програми Ради Європи з освіти у сфері прав людини для правників (HELP) у рамках проєкту HELP для України, в тому числі у воєнний час, з розробки курсу з міжнародного гуманітарного права та прав людини;
  • Олександр Войтенко – освітній експерт з МГП та прав людини  УГСПЛ;
  • Світлана Побережник – освітня експертка з  МГП та прав людини УГСПЛ. 
Спікери одного з тренінгів

Експерти познайомили слухачів курсу  з міжнародним гуманітарним правом як  механізмом обмеження насильства в період збройного конфлікту. Учасники підвищили свій фаховий рівень й методичні навички для використання отриманих знань, а мали можливість розвинути тренерські компетентності та навички фасилітації, що дозволить ефективніше передавати ці знання іншим педагогічним працівникам. 

Навчання проходило в змішаному форматі: як дистанційно, так і очно. 

«Аналіз запропонованих ситуацій, постановка запитань і пошук відповідей на складні виклики, пов’язані з ситуаціями, на які поширюються норми міжнародного гуманітарного права, допомогли мені змінити мою лють на Росію, бажання ефекту «бумерангу», на розуміння того, як необхідно поводитися державі, цивільним, військовим під час війни», – зізнається один з учасників.

Робота в групах під час навчання

Окремою складовою курсу було вдосконалення цифрових навичків для викладання тем МГП, у тому числі дистанційно. 

Українська Гельсінська спілка з прав людини планує продовжувати освітні  заходи з надання підтримки та навчання педагогічних працівників у сфері Міжнародного гуманітарного права. Слідкуйте за оголошеннями в Телеграм-каналі: УГСПЛ – тренінги, вебінари, анонси та подавайте заявки на участь в наших заходах.  

Курс проводився в рамках Програми «Права людини в дії» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що реалізується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Захід став можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

    

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: