Публікація

УГСПЛ оголосила переможців конкурсу студентських есе про перехідне правосуддя

Реалізуючи ідеї та принципи, закладені у Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя (Указ Президента України №117/2021), Стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб і Національної стратегії у сфері прав людини (Указ Президента України №119/2021), УГСПЛ у партнерстві з Громадською організацією “Асоціація юридичних клінік України” у травні–червні провели конкурс студентських есе «Перехідне правосуддя: механізми переходу від війни до миру – дороговкази для України».

Основна мета конкурсу – підвищення зацікавленості та розуміння студентів юридичних клінік України в питаннях впровадження механізмів правосуддя перехідного періоду в Україні.

У конкурсі прийняли участь студенти 15 юридичних клінік з різних областей України.

Цей конкурс виявив творчо обдарованих молодих людей, зацікавлених у правозахисній діяльності, показав їх профорієнтації та активну життєву позиції щодо актуальних викликів, пов’язаних із подоланням наслідків збройного конфлікту, формування в суспільстві розуміння механізмів переходу від війни до миру в Україні та інструментів соціального примирення.

Студенти аналізували основні складові правосуддя перехідного періоду, досвід інших країн в пост-конфліктний період та процеси відновлення справедливості і забезпечення правопорядку після війн, специфіку збройного протистояння на Сході України та події, пов’язані з анексією Російською Федерацією Криму. Також учасники та учасниці пропонували «власні рецепти» перехідного періоду.

Водночас, студенти не лише аналізували основні засади «правосуддя перехідного періоду» , але звернули увагу на Проект Закону України «Про державну політику перехідного періоду» (далі – Проект), який було опубліковано на офіційному сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Зокрема, визнаючи важливість та необхідність будування державної політики в цьому напрямку , учасники визначали необхідність бути виваженими під час прийняття Закону : «…адже, не дивлячись на те, що його (ред. Проєкту Закону) ідеї та положення є надзвичайно важливими та актуальними для нашої держави, неточності, наявні у Проєкті, можуть призвести до прогалин у законодавстві України та колізій правових норм, що тільки ускладнить здійснення правосуддя». Такий аналіз свідчить про високий рівень розуміння важливості правосуддя перехідного періоду для України у майбутніх правників.

На сайті УГСПЛ ми будемо публікувати есе фіналістів конкурсу, але одну цитату хочемо привести тут:

«Наше суспільство має солідаризуватися навколо проблеми подолання конфлікту, кожна людина – відчути власну відповідальність за це, громадянську причетність до подій, що відбуваються в державі. Ключова основа для солідарності – довіра до держави та співгромадян. Сприяти цій довірі має реформування інституцій, подолання корупції, ефективна безпекова політика, при чому не лише у військовій, але й в інформаційній сфері. Крім того, вже сьогодні мають бути створені зрозумілі і чіткі правила для людей, які з тих чи інших причин залишилися на окупованих територіях, однак ідентифікують себе з Україною, або, принаймні, не підтримують окупаційний режим та не беруть участь у його злочинній діяльності. Ці правила мають стосуватися як захисту їхніх прав зараз, так і після деокупації, адже саме довіра цих громадян державі Україна, їхня впевненість у майбутньому в цій державі є запорукою успішної реінтеграції Криму та Донбасу» .

Відповідно п.6.3. Положення Конкурсу  про студентських есе «Перехідне правосуддя:  механізми переходу від війни до миру –  дороговкази для України» для оцінювання робіт та визначення переможця/ці було створено Журі Конкурсу у складі:

  • Короткого Тимура Робертовича – к.ю.н., доцента, віце–президента Української асоціації міжнародного права, радника президента Товариства Червоного Хреста України з міжнародного гуманітарного права, члена робочої групи з реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з правової реформи, завідувача кафедри міжнародного права та порівняльного законодавства НАУ;

  • Тищенко Юлії Анатоліївни – керівниці Центру суспільних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень, експертки Українського незалежного центру політичних досліджень;

  • Цип’ящук Марії Богданівни – адвокатки, членкині Правління ГО “Асоціація юридичних клінік України”, координаторки та юристки громадської приймальні УГСПЛ в м. Рівному.

Відповідно п.8.1. Положення Конкурсу про студентські есе «Перехідне правосуддя:  механізми переходу від війни до миру –  дороговкази для України» Журі Конкурсу провело оцінку робіт та визначали рейтінг робіт , які потрапили у півфінал.

Результати оцінювання робіт Конкурсу студентських есе

«Перехідне правосуддя: механізми переходу від війни до миру –  дороговкази для України»:

ПІБ учасника/ці Конкурсу Шифр есе Середня оцінка Заклад
Наумов Артем Сергійович 13 18,6 Сумський державний університет/ Юридична клініка СумДУ
Курилас Владислава Василівна 04 18,5 Національний університет “Острозька академія”, Юридична клініка “Pro bono”
Бондик Олександра Павлівна 14 18 Університет митної справи та фінансів; Юридична клініка Університету митної справи та фінансів
Кущенко Ольга Віталіївна 11 18 БНАУ, Юридична Клініка “Право і практика” БНАУ
Рибальченко Аліна Вадимівня 10 17,3 Донецький державний універистет управління та Юридична клініка «Феміда» Донецького державного університету управління (м. Маріуполь)
Руденко Артем Валерійович 06 17 Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ , юридична клініка “Істина”
Будник Вікторія Максимівна 07 16,6 Національний університет “Києво-Могилянська Академія”, Правнича клініка НаУКМА
Бондаренко Ірина Сергіївна 09 16,3 ПУЕТ, Навчальний юридичний центр Вищого навчального закладу Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі «Правова СТУДІЯ»»
Желязкова Анастасія Олександрівна 16 16 Економіко-правничий фаховий коледж ТОВ “БУМіБ”, Юридична клініка БУМіБ
Євдокименко Ганна Олегівна 15 16 Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, Юридична клініка «Істина»
Репов Сергій Дмитрович 08 16 Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», Навчальний юридичний центр Вищого навчального закладу Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» «Правова СТУДіЯ»
Пістун Христина Михайлівна 01 15,5 Національний університет “Острозька академія”, ЮК “Pro bono”
Кочерга Тетяна Анатоліївна 12 15,3 Донецький державний університет управління, юридична клініка ″Феміда″
Кутовий Назарій Русланович 17 14,6 Національний університет біоресурсів і природокористування України, Юридична клініка Захист та справедливість»
Когут Іван Анатолійович 03 14,3 Хмельницький університет управління та права  імені Леоніда Юзькова, Юридична клініка Хмельницького університету управління та права  імені Леоніда Юзькова
Володько Микита Михайлович 05 7 Універистет Державної фіскальної служби України, НПЛ “Юридична клініка”
Нікітіна Софія Вадимівна 02 5,3 Університет Державної фіскальної служби України, Навчально-практична лабораторія “Юридична клініка” Університету Державної фіскальної служби України

Конкурс проводився УГСПЛ у співпраці з  Асоціацією юридичних клінік України завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: