Публікація

УГСПЛ долучилася до проведення стратегічної сесії щодо колабораціонізму в освіті

17 травня Українська Гельсінська спілка з прав людини як співорганізатор взяла участь у проведенні стратегічної сесії Міністерства освіти та науки України та освітнього омбудсмена. Темою обговорення стали проблеми відновлення освіти на деокупованих територіях, пов’язаних із необхідністю організації освітнього процесу за українським законодавством, недопущення колаборантів до навчання та виховання дітей та вироблення необхідних напрацювань і можливих змін до нормативно-правових актів.

Протягом дня фахівці з громадського та державного сектора обговорювали виклики та напрацьовували пропозиції, які допоможуть впоратися із проблемами колабораціонізму в освіті та якнайшвидше повернути освітній простір деокупованих територій в українське законодавче поле.

Від УГСПЛ участь у стратегічній сесії взяли: виконавчий директор Олександр Павліченко, керівниця освітнього департаменту Олександра Козорог, керівник аналітичного департаменту Мирослав Лаврінок, координатор освітніх заходів Ольга Семенюк

Команда УГСПЛ: Керівник аналітичного департаменту Мирослав Лаврінок, виконавчий директор Олександр Павліченко, керівниця освітнього департаменту Олександра Козорог, координатор освітніх заходів Ольга Семенюк.

На початку заходу зі вступною промовою виступили міністр освіти та науки Оксен Лісовий, освітній омбудсмен Сергій Горбачов та виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко.

Важливо створити умови для неповторення історії, але так, щоб не вдаватися до розправи чи до загального прощення щодо колаборантів в освіті, наголошує Олександр Павліченко. Потрібно буде впроваджувати елементи перехідного правосуддя і випрацювати ефективний механізм повернення освіти деокупованих територій в українських простір.

Олександр Павліченко під час вступної промови на стратегічній сесії

«Між кримінальним переслідуванням, між політичними процесами, які мають бути започатковані, передовсім, потрібно створити умови для того, щоб ефективно працювала освіта та був підтверджений позитивний імідж держави, яка приносить світло на ці території, а не приходить знищувати щось чи карати. Наша задача випрацювати компромісний, але дієвий інструментарій, який має бути змодельований, започаткований, апробований. Потім перейти на режим застосування до новодеокупованих територій. Це дуже непроста ситуація, де потрібно долати хворобу, але водночас не відрізати здорове разом із ураженими частинами», – зазначає виконавчий директор УГСПЛ. 

Важливо, що до розроблення пропозицій були залучені фахові експерти – судді, адвокати, науковці, правозахисники, різні державні інституції та освітяни з деокупованих територій. Це дало змогу підійти до обговорення проблем всесторонньо, побачити виклики тв ризики різних можливих рішень.

Усі пропозиції експертів та напрацювання фахівців щодо даної проблеми залишаються на доопрацюванні в Міністерстві освіти та науки. 

Захід став можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: