Публікація

У МЗС забігли наперед: правозахисники про обмеження консульсьских послуг

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку за кордоном не вплине на темпи мобілізації в Україні. Ні ті, хто виїхав за межі країни легально, ні так звані ухилянти не будуть перетинати кордон, аби пройти медкомісію та поновити свої дані у ТЦК. Так вважає виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко. Чим загрожує перебування за кордоном з простроченим паспортом правозахисник розповів в інтерв’ю ТСН.

 
Українські консульства за кордоном призупинили прийом громадян призовного віку. У МЗС повідомили, що це рішення тимчасове: допоки не буде розроблено механізм, який відповідатиме нещодавно ухваленим змінам. Очільник МЗС Дмитро Кулеба написав у соцмережі, що обов’язок оновлювати свої документи у ТЦК був і до так званого Закону про мобілізацію і що перебування за кордоном не звільняє громадянина від обов’язків перед державою. «Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна», — написав Кулеба.

Олександр Павліченко, виконавчий директор УГСПЛ
Олександр Павліченко, виконавчий директор УГСПЛ

Що таке консульські послуги? Це не просто видача нового паспорту або продовження дії існуючого. До консульства громадяни звертаються і за нотаріальними послугами, щоб, наприклад, засвідчити акти про народження/смерті або акти цивільного стану. Дипломати за кордоном також виконують гуманітарну місію: відвідують громадян у місцях неволі або ж надають допомогу під час нещасних випадків чи ДТП. На даний момент не зрозуміло як буде відбуватись цей процес. Наприклад, якщо до «нового механізму роботи» станеться аварія, де серед постраждалих будуть українці призовного віку: як діятимуть дипломати? Я вважаю підстав для обмеження немає. У МЗС забігли наперед, як це робили у Держприкордонслужбі. Останні, ще до голосування про внесення змін до закону про мобілізацію умисно чинили перепони чоловікам, які намагались виїхати з України, – переконаний виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко. 

Правозахисник вважає, що такі дії влади не матимуть позитивного впливу на процес мобілізації. Ті, хто за кордоном, будуть задіювати всі можливі способи, аби не повертатись в Україну. 

Які наслідки матиме це для українців, які перебуватимуть за кордоном з недійсними паспортами? Вони втрачатимуть певну правоздатність: наприклад, не зможуть відкрити у банку рахунок, займатися певною підприємницькою діяльністю. Дійсний паспорт громадянина – це легалізація цієї людини за кордоном. Вочевидь, в деяких країнах українці почнуть втрачати правовий статус, як особи під захистом. Їм доведеться звернутися за набуттям статусу біженця. А це вже інші умови перебування в країні. Але повертати, депортувати їх іноземні держави не будуть, – розповів правозахисник. 

На думку Олександра Павліченка на такі виклики, як збільшення осіб з недіючими документами, змушена буде реагувати і влада тих країн, де ці українці перебуватимуть. В будь-якому випадку це аж ніяк не збільшить кількість тих, хто приєднається до лав ЗСУ. Тому чиновникам потрібно шукати інші, дієві шляхи, які б приваблювали українців повертатись на батьківщину. 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: