Публікація

У Хорватії розпочався перший Парламентський саміт Кримської платформи

24 жовтня 2022 року у Загребі, Хорватія, розпочалися заходи у рамках першого Парламентського саміту Кримської платформи, зокрема – додаткова одноденна офлайн-програма змістовних дискусій, спрямованих на висвітлення важливих питань, які стосуються тимчасово окупованого Кримського півострова. Про це повідомляє Центр прав людини “ZMINA”. Партнерами заходу виступила низка іноземних та українських організацій, включно з Українсько Гельсінською спілкою з прав людини.

Ключовими темами події стали:

  • перспективи притягнення Росії та російських посадовців до відповідальності за міжнародні злочини, скоєні в тимчасово окупованому Криму;
  • питання майбутньої реінтеграції Криму після деокупації;
  • хорватський досвід реінтеграції територій і можливість його застосування в українських реаліях.

Участь в обговоренні цих тем взяли українські посадовці та експерти, а також представники хорватського громадянського суспільства та колишні урядовці.

Панельні дискусії організовані Офісом Кримської платформи, який було створено 23 серпня 2021 року на базі Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, спільно з експертами й неурядовими організаціями, які входять до Експертної мережі Кримської платформи, серед яких давні партнери УГСПЛ  Центр прав людини “ZMINA” та  Кримською правозахисною групою, а також хорватськими правозахисними організаціями.

Із привітальним відеоповідомленням виступили голови українського та хорватського парламентів Руслан Стефанчук та Гордан Яндрокович.

У рамках першого дня саміту також відбулася презентація фотовиставки “Історії з окупованого Криму”, яку підготувала ZMINA.

Спеціальною подією став показ документального фільму, присвяченого політв’язню Наріману Джелялу.

Документальна стрічка присвячена історії Нарімана Джеляла, кримськотатарського активіста, політолога, журналіста та першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, якого затримали на початку осені 2021 після його відкритої участі в установчому саміті Кримської платформи в Києві. Окупаційний суд досі утримує Джеляла та братів Ахметових. Дружина та четверо дітей Нарімана чекають його вдома.

Більш детально із програмою першого дня саміту можна ознайомитися тут.

Слідкувати за онлайн-трансляцією заходів саміту можна на фейсбук-сторінках Кримської платформиПредставництва Президента України в АР Крим і Центру прав людини ZMINA.

На 25 жовтня запланований основний офіційний день Парламентського саміту Кримської платформи. На саміт запрошені делегації з понад 50 країн та міжнародних інституцій. Загалом очікується участь близько 400 політиків з усього світу: представників парламентських асамблей, міжнародних організацій, Європейського Парламенту, США, Хорватії, Великої Британії, Латвії, Естонії, Литви, Чехії, Польщі, Німеччини, Туреччини, Швеції, Канади та Японії. Україна запросила також країни, які не є членами Кримської платформи, зокрема з Південної Америки, Африки та Азії.

Основна програма Саміту — пленарна сесія — розпочнеться з відеозвернення Президента України Володимира Зеленського до учасників заходу. Делегацію Верховної Ради України очолюватиме спікер українського парламенту Руслан Стефанчук. За підсумками роботи Саміту учасники ухвалять Спільну заяву. Перший Парламентський саміт висвітлюватимуть понад 200 акредитованих медійників.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: