Публікація

«Трибунал для Путіна» презентував перше юридичне обґрунтування геноциду в Україні

28-го серпня правозахисна ініціатива T4P презентувала подання до Міжнародного кримінального суду, де обґрунтовується, що Росія вчинила геноцид в українському Маріуполі.

Директор Харківської правозахисної групи, яка є співзасновницею ініціативи, Євген Захаров каже: «Ми взяли документування саме в Маріуполі тому, що це робити найскладніше. Оскільки з 2-го березня 2022-го року в Маріуполі не було зв’язку, не було доступу до комунальних послуг, там була окрема важка, страшна ситуація. Дані про злочини можна було збирати тільки через прямі комунікації з постраждалими, свідками злочинів».

Обкладинка подання проілюстрована картиною Валерії Осіної «Маріупольська Мадонна»

«Ми впевнені, що на території міста Маріуполь і у прилеглих громадах відбувся злочин геноциду, — говорить співавтор подання Михайло Романов. — Причому ми вказуємо, що він відбувся у трьох формах. Це вбивства, створення життєвих умов, які призводять до знищення захищеної групи, і третє — це депортація дітей».

Кількість загиблих внаслідок захоплення Росією Маріуполя автори подання оцінюють у приблизно 100 000 людей. Так це число коментує Михайло Романов: «Ми не змогли на той час встановити точну цифру. Але ми непрямими шляхами, виходячи з загальної кількості населення Маріуполя, мінусували від нього ті частини населення, про яких була інформація щодо їхньої евакуації, вивезення на територію Росії або якихось ще даних, які дозволяли мінусувати цю групу населення. І в нас вийшла цифра 100 тисяч людей. Тобто ці люди були вбиті. Вони були вбиті різними шляхами, різними методами, із застосуванням різної зброї, але в будь-якому разі — це були вбивства».

Фото: Андрій Діденко

Подання доступні у онлайн-бібліотеці з прав людини українською та англійською мовами. Раніше T4P презентувала подання щодо обстрілів Росією території України — за даними ініціативи, на обстріли цивільних припадає 84% всіх воєнних злочинів, які вчиняють росіяни в Україні.

«Ми переходимо нарешті від того, що ми відчуваємо, до того, що ми хочемо, щоб стало визнаним міжнародним фактом, було внесено в підручники історії і власне у звинувачувальні акти не тільки Путіна, а й всієї верхівки влади в Російській Федерації за останні дев’ять років. Тому що Маріуполь — це дійсно яскравий приклад того, коли ми бачимо тисячі людей, що страждають від рішення Путіна те верхівки влади Росії почати агресію на знищення України й на знищення української нації», — прокоментувала виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова.

«Це справді дуже страшно. Як росіяни методично обстрілювали, руйнували будинок за будинком, один за одним. Як снайпери стріляли по чергах, коли люди стояли за водою, по людях, які на багатті їжу готували. Були люди, які померли, бо залишилися на верхніх поверхах, і до них неможливо було дістатися, вони померли від голоду, спраги. Як люди, під час бомбардування, просто вискакували з верхніх поверхів домівок, не витримуючи цього жаху. Вони закінчували життя самогубством, бо не мали можливості це терпіти і якимось чином рятуватись. Є дуже багато конкретних історій», — підсумував Євген Захаров.

Безпосередні свідчення подій у Маріуполі було раніше видано у збірці «Голоси війни. Маріуполь», яка складається з 24-х інтерв’ю з маріупольками та маріупольцями, яким вдалося виїхати та які були опитані Харківською правозахисною групою. Книгу планують представити на цьогорічному Франкфуртському книжковому ярмарку. В Україні вона доступна для купівлі у мережі книгарень «Є».

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: