Публікація

Стихійні поселення ромів: сучасне бачення проблеми з боку київської влади

Що може і що має зробити місцева влада, якщо на території місцевої громади з’явилося стихійне ромське поселення? Чи мають органи місцевого самоврядування достатньо ресурсів, аби забезпечити мінімальні базові потреби мешканців стихійних поселень у безпечному середовищі, доступі до питної води, медичних послуг тощо? Чи можна вирішити більшість проблем превентивними заходами лише з боку поліції?

Обговорення цих непростих питань 14 травня 2019 року зібрало разом правозахисників Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ), відповідальних працівників Київської міської влади (КМДА) та фахівців Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Офіційна назва зустрічі виглядала досить бюрократично – засідання робочої групи щодо розробки Алгоритму дій органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з попередження конфліктів на етнічному ґрунті, гармонізації вимог громадської безпеки та інтересів ромської спільноти при виявлені стихійних поселень представників ромської національної меншини.

Проте в реальності це були 2,5 години досить цікавої, напруженої та продуктивної дискусії.

Зустріч, за головування Представника Уповноваженого ВРУ з прав людини Лідії Козуб, виявила низку складних проблем, пов’язаних з координацією дій органів влади, бюджетуванням витрат з надання мешканцям стихійних поселень технічної/питної води, контейнерів для сміття, біотуалетів. Окремим питанням стало урегулювання дій влади – від організаційного механізму до розрахунку і здійснення витрат на ці послуги.

Олег Мартиненко (УГСПЛ)

Проф. Олег Мартиненко, експерт УГСПЛ: «Українська Гельсінська спілка з прав людини отримала сьогодні низку слушних пропозицій від провідних фахівців КМДА. Приємно бачити з боку посадовців чітке розуміння проблем та сучасний підхід до їх вирішення. Так, було запропоновано розробити чіткий алгоритм дій при надані медичних послуг мешканцям ромських стихійних поселень, розрахувати вартість сервісних послуг на одного члена поселення для можливого втілення пілотного проекту на території м. Києва; розпочати роботу над проектом Постанови Кабінету Міністрів України, присвяченого нормативному закріпленню питань взаємодії органів місцевого самоврядування та мешканців стихійних поселень. Це, безперечно, значний обсяг роботи на наступні 1-2 роки, проте ми готові розглядати його в якості основних напрямків правозахисної діяльності».

Андрій Галай (УГСПЛ)

Проф. Андрій Галай, експерт УГСПЛ: «Для нас важливо допомогти вирішити питання із забезпеченням базових прав людини у стихійних поселеннях заробітчан-ромів у спосіб, прийнятний і реалістичний для органів місцевого самоврядування. Зустріч показала, що компроміс можливий. Будемо робити наступні кроки, просуваючи взаємодію влади та громадськості”.

Юридична та адвокаційна допомога ромському населенню здійснюється УГСПЛ у рамках проекту «Сприяння соціалізації ромського населення та захист його прав» за підтримки МФ «Відродження».

Фото події з сайту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Головне фото: DW

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: