Публікація

«Страшно бути похованим живцем»: родина вибиралася з-під завалів власного дому

Юрій Юношев проживав у Зеленому Гаю, що на Миколаївщині. 13 березня 2022 року, коли росіяни поцілили в центр селища, в його будинку знаходилось вісім людей. На них буквально впав дах: троє отримали поранення. Один з них – син Юрія. Його чоловік витягував з-під завалів: про що і досі згадує зі сльозами на очах. Своєю історією родина Юношевих поділилась із документаторами громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Одесі в рамках ініціативи «Трибунал для Путіна». Текст розмови опублікував Центр публічних розслідувань

Юрію Юношеву 57 років. Будинок його родини знаходиться в центрі села Зелений Гай. До повномасштабного вторгнення в ньому жили втрьох: разом із дружиною та молодшим сином. Але після 24 лютого до батьків приїхали старша донька з чоловіком та подругою, а також середній син та молодша донька. Вони думали, що в оселі Юношевих буде безпечніше. 

Коли росіяни вгатили по селу, всі спали. 

Юрій Юношев у помешканні, в яке влучили російські війська. Фото: ЦПР
Юрій Юношев у помешканні, в яке влучили російські війська. Фото: ЦПР

«Спиш і тут клац, і ти відчуваєш, що так і поховати живцем можуть. Всі кричать, а ти просто вилізти не можеш. Я діставав сина – це було дуже страшно: ти бачиш пів людини і не розумієш скільки його там», – пригадує Юрій Юношев. 

На допомогу постраждалій родині прибігли сусіди, а потім і екстрені служби. Пораненого хлопця відвезли до лікарні: в нього були пошкоджені стегно та спина. 

«Лікарі сказали, що витягнули великий уламок. На щастя він пройшлов по кістці. У метушні ми не одразу зрозуміли, що поранення отримала і донька. В неї була наскрізна рана, вона не одразу відчула біль та не бачила, що тече кров. Поранення отримала і її подруга, що спала у ліжку поруч. Але це диво, що всі залишились живі. Балки даху впали так, що хоч і травмували, але нікого не вбили», – розповідає чоловік. 

Юношеви були змушені тимчасово покинути рідне село. Вони виїхали до Ізмаїла. В цьому містечку на Одещині жили допоки поранені діти не відновились. 

«Як тільки діти стали на ноги, ми одразу вирішили їхати додому в Зелений Гай. Щоправда, син сказав, що не повернеться. Він на запрошення друзів виїхав до США, по інвалідності. Ми ж намагаємось відновити будинок. Ніколи не думав, що у 57 років знову доведеться братись за будівництво», – резюмує Юрій Юношев. 

Відновлена покрівля. Фото: ЦПР
Відновлена покрівля. Фото: ЦПР

Нині з допомогою небайдужих благодійників родина відновила пошкоджений у будинку дах і продовжує ремонтні роботи.

Якщо ви теж є свідком чи жертвою воєнного злочину РФ, повідомте про це. Напишіть на пошту: [email protected] або просто залиште контакти й правозахисники з вами зв’яжуться. Кожна історія важлива! Ці свідчення не дозволять забути про горе, яке росіяни принесли на українські землі та покарати винних. З початку повномасштабного вторгнення, у рамках ініціативи Т4Р, задокументовано понад 59 тисяч воєнних злочинів Росії проти України. Усі дані документатори вносять у загальну базу, яка оновлюється щодня.

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим унаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоби дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: