Публікація

Шелтер для жінок, які втікали від війни: як юристи допомогли з відкриттям прихистку

Як зберегти сервіси з медико-соціального супроводу та адаптувати до викликів повномасштабної війни? З таким завданням зіштовхнулися правозахисні та сервісні організації, які допомагають людям, які живуть з ВІЛ. Пріоритетом їхньої роботи став розвиток мережі шелтерів.

Одним з таких став шелтер для жінок, які втікали від війни. Його на Хмельниччині відкрив благодійний фонд «Позитивні жінки Хмельницький». З підготовкою документів фонду допомагала громадська організація «Подільска правова ліга», на базі якої працює громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини у місті Хмельницький.

Як юристи допомогли з відкриттям прихистку — розповіла Анастасія Площинська, адвокатка ГО «Подільска правова ліга», координаторка приймальні.

Анастасія Площинська

На початку повномасштабного вторгнення Хмельниччина стала прихистком для багатьох переселенців. Сервісні й правозахисні організації мали зберегти сервіси з медико-соціального супроводу та в першу чергу почали розвивати мережу шелтерів, залучаючи місцеві громади та бізнес до співпраці.

Співпраця приймальні та фонду розпочалася ще до роботи над шелтером. Юристи допомогли зі створенням та реєстрацією благодійного фонду, а далі працювали по перенаправленню клієнтів: фонд спрямовував постраждалих жінок за юридичною допомогою до фахівців приймальні. 

Наступним викликом для фонду стало відкриття шелтеру. Ідея відкрити прихисток прийшла Олені Пилипюк.

«Спочатку вони вели переговори, в них виникла ідея, потім ми думали, як юридично можна це питання оформити. На цьому етапі з юридичним оформленням їм допомогли ми. Ми проконсультували як це краще організувати шелтер для ВПО та для жінок, які опинилися в скрутній життєвій ситуації, та підготували меморандум», — розповідає координаторка приймальні Анастасія Площинська. Юристи склали для шелтеру проєкт договору та забезпечили юридичний супровід перемовин.

Благодійний фонд підписав меморандум з Красилівською міською радою, яка пізніше виділила їм приміщення. Фонд зайнявся пошуком матеріальних ресурсів та зробив у приміщенні ремонт. Так почав діяти шелтер.

«За цей рік в нашому прихистку послугами скористались 56 жінок. Усі вони в різний час протягом 12 останніх місяців отримали тут дах над головою, безпеку, тепло, їжу, необхідні для життя засоби, підтримку й розуміння. Усі жінки та діти, яким довелося пережити жахи війни, змогли отримати в нашому прихистку всебічну допомогу, змогли соціалізуватися й адаптуватися на новому місці у громаді», — розповідають представники фонду. 

Олена Пилипюк, Голова БФ «Позитивні жінки Хмельницький» у шелтері з дітьми. Фото: Facebook-сторінка фонду

Зараз благодійний фонд «Позитивні жінки Хмельницький» та громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини у місті Хмельницький продовжують свою співпрацю. Фонд перенаправляє до приймальні жінок, які опинилися у складній життєвій ситуації.

«Вони також запрошують нас на заходи для ВПО та жінок, які постраждали від насильства. Ми проводимо для них лекції, семінари, інформаційні сесії. Нещодавно в Красилові був захід, на якому я проінформувала ВПО і жінок, клієнток фонду, про статус дитини, яка постраждала внаслідок збройного конфлікту», — ділиться Анастасія Площинська.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Матеріал підготовлено за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації проекту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», підтриманого Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: